Головна Новини У Тернополі вдалося зупинити аферу під назвою Набережний квартал

У Тернополі вдалося зупинити аферу під назвою Набережний квартал

Слідчі Центрального офісу з обслуговування великих платників податків за підтримки Генпрокуратури розслідує масштабну будівельну аферу, пов’язану з групою житлово-будівельних кооперативів «Набережний квартал». Про це свідчать десятки судових визначень Солом’янського райсуду столиці.

Про Тернопільську філію аферистів поки що не йдеться, адже їх вчасно зупинила міська рада скасувавши містобудівні умови та обмеження на спірну ділянку. А також надто мала кількість ошуканих вкладників афери, яким пообіцяв допомогти міський голова. 

Хоча як і в Тернополі так і по всій Україні Компанія NK Group і її бренд «Набережний квартал» отримала сумнівну славу. Скрізь назва асоціюється з великими проблемами для інвесторів. Умови договору будуються по практиці пайової участі будівництва фізособами в 90% вартості житла шляхом сплати громадянами пайового внеску на рахунок кооперативу. Об’єкти будуються з кричущими порушеннями, що дозволяє інспекторам ДАБК скасовувати декларації. Це призводить до «заморожування» об’єкта і інвестори залишаються без квартир. Подібний випадок стався в Одесі, про що раніше неодноразово писала редакція 368.media.

Афера не залишилося непоміченою для правоохоронців. Ще в листопаді минулого року податківці почали розслідувати кримінальне провадження №32015100110000351 за ознаками фіктивного підприємництва та відмивання грошей (ч.2 ст.205 та ч.3 ст.209 КК).

За даними слідчих, майже півтора десятка кооперативів бренду «Набережний квартал» переводили гроші фірмам «Астергруп», «Грант-Імпорт-Торг», «Пром-Інновація Плюс» і «Крісталс Груп» нібито за оплату «будівельних матеріалів». Пізніше гроші були зняті різними фізособами в ряді українських банків готівкою. У податковій вважають, що таким чином аферисти «відмили» 120,6 млн. Гривень. Більш того, в Держслужбі фінансового моніторингу стверджують, що розрахункові рахунки компаній використовуються для легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом за фіктивні операції з цінними паперами.

У приціл слідчих потрапили такі ЖБК (всюди директором є Олександр Єременко):

Одеса: «НК Жаботинського» (засновники Руслан Белей, Ігор Плейзор, Юлія Сусляк, Олександр Єременко);

Одеська область: «НК Крижанівка 3», «НК Крижанівка 4», «НК Крижанівка 5» (засновники: Анатолій Попов, Юлія Сусляк, Олександр Савченко);

Миколаїв: «Грандбуд» (засновники: Анатолій Попов, Юлія Трофимченко, Констанин Голосенко, Тетяна Голосенко);

Харківські «НК Схід 1», «НК Схід 5», «НК Схід 7», «НК Схід 10», «НК Схід 12» (засновники: Анатолій Попов, Юлія Трофимченко, Олександр Єременко);

Вінниця: «Новобудова», «Новобудова-4», «Новобудова-5», «Новобудова-7» (засновники: Анатолій Попов, Юлія Трофимченко, Олександр Єременко).

Відзначимо, що перелік даними назвами не обмежується. Аферисти вже не перший рік водять за ніс інвесторів, залишаючи за собою «недобудови».