Головна Новини У Тернополі «БПП» Солідарність» запропонувала депутатам облради підтримати звернення щодо протидії російській...

У Тернополі «БПП» Солідарність» запропонувала депутатам облради підтримати звернення щодо протидії російській агресії

Фракція БПП «Солідарність» у Тернопільській обласній раді закликала депутатський корпус підтримати звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо об’єднання українського суспільства у протидії російській агресії.

Зокрема, як йдеться у Зверненні, для відбиття агресії Росії, відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих Росією територій і визволення мільйонів наших співвітчизників, які нині є заручниками агресора, – потрібне об’єднання зусиль влади і громадськості на всіх рівнях.

«Саме на руйнування такої єдності спрямовані зусилля російських пропагандистів, провокаторів, агентів впливу. Саме тому усі питання, що стосуються відбиття російської агресії, взаємодії з окупованими агресором територіями мають вирішуватися виключно у рамках конструктивного діалогу», – переконані депутати Тернопільської обласної ради.

У зверненні наголошується, що ситуація з блокадою окупованих територій, що склалась на лінії розмежування в зоні проведення антитерористичної операції, виникла не лише внаслідок недостатнього правового забезпечення існуючого порядку переміщення товарів та осіб через лінію розмежування в зоні АТО, але й через безвідповідальність певних політичних сил та окремих політиканів, які вирішили зробити собі піар на болісній темі стосунків з нашими співгромадянами на окупованих територіях.

Далі наводимо повний текст звернення:

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, обговоривши питання, пов’язані з гібридною війною, що проводиться Російською Федерацією проти нашої Батьківщини, зокрема загострення на лінії розмежування у поєднанні зі спробами дестабілізувати ситуацію всередині країни, рішуче висловлюємо свою позицію з цього приводу.

Агресія Російської Федерації проти України, здійснена всупереч нормам міжнародного права, на порушення прямих зобов’язань Російської Федерації як гаранта безпеки і територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом 1994 року, отримує відповідну оцінку світової спільноти. У Резолюціях Генеральної Асамблеї ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи, заявах країн-членів ЄС дії РФ визнаються як агресія, окупація частини території України.

Для відбиття агресії Росії, відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих Росією територій і визволення мільйонів наших співвітчизників, які нині є заручниками агресора,– потрібне об’єднання зусиль влади і громадськості на всіх рівнях. Саме на руйнування такої єдності спрямовані зусилля російських пропагандистів, провокаторів, агентів впливу. Саме тому усі питання, що стосуються відбиття російської агресії, взаємодії з окупованими агресором територіями мають вирішуватися виключно у рамках конструктивного діалогу.

Ситуація з блокадою окупованих територій, що склалась на лінії розмежування в зоні проведення антитерористичної операції, виникла не лише внаслідок недостатнього правового забезпечення існуючого порядку переміщення товарів та осіб через лінію розмежування в зоні АТО, але й через безвідповідальність певних політичних сил та окремих політиканів, які вирішили зробити собі піар на болісній темі стосунків з нашими співгромадянами на окупованих територіях.

Враховуючи викладене, закликаємо керівництво Української держави:

1. Забезпечити неухильне виконання вимог ст.ст. 5, 14-1 Закону України «Про боротьбу з терроризмом» з поправками від 17.07.2015 року щодо затвердження порядку переміщення товарів до/з району проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. У відповідності до вимог Ч.2 статті 14-1 даного Закону, притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

2. Передбачити на законодавчому рівні залучення представників волонтерських, громадських організацій до роботи мобільних груп із контролю за переміщенням товарів до/з району проведення антитерористичної операції.

3. У стислі терміни на законодавчому рівні визначити і чітко розмежувати повноваження, обов’язки і відповідальність суб’єктів забезпечення вказаного процесу (СБУ, ДПСУ, ДФСУ, ЗСУ, МВСУ та ін.).

4. Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури» від 16 лютого 2017 року вжити вичерпних заходів щодо створення резерву енергетичного вугілля для потреб металургійного та енергетичного комплексів України, модернізації енергетичної інфраструктури України, диверсифікації джерел постачання вугілля в Україну та впровадження альтернативних видів виробництва електроенергії.

5. Кабінету Міністрів України у місячний термін проінформувати ВР України та Український народ про вжиті у вказаному зверненні заходи.

В той же час закликаємо громадян України, які беруть участь у блокаді окупованих територій, утримуватися від будь-яких дій, які завдають шкоди національним інтересам України – і на основі діалогу з Урядом України перейти до реалізації заходів, які дозволять ефективно контролювати переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції без підриву безпеки нашої держави.

Днями виповнюється сто років від дня утворення Центральної Ради та початку Української національної революції минулого століття. Тоді анархія та отаманщина стали однією з причин втрати незалежності – і як наслідок, багатомільйонних жертв внаслідок геноциду-Голодомору та інших злочинів московського режиму щодо України.

Не дамо повторити помилки столітньої давнини. Слава Україні!