Головна Новини У Тернополі аераційний фонтан працюватиме довше

У Тернополі аераційний фонтан працюватиме довше

Через загибель риби у водоймах в парку “Топільче” фахівці та екологи намагаються збільшити надходження води та кисню у Тернопільський став. Наразі вони вивчають дебіт води, а також можливість відновлення природних свердловин.

“Аераційний фонтан, який був влаштований на ставі минулими роками, виконує функцію очищення води та наповнення її киснем саме у тих місцях, де вода є найбільш “стоячою”, тому на комісії вирішено збільшити кількість робочих годин фонтану, і відтепер він працюватиме до 23:00 год”, – повідомили на сайті міської ради, пишуть Тернополяни

Дослідження взірців води показало, що місткість кисню у Тернопільському ставі знизилася до 2млг/л при нормі 2, 5 млг/л, а у водоймах, що в парку “Топільче” рівень кисню становить 0,2 млг/л.

Як пояснили експерти, наразі в Україні відбуваються кліматичні зміни, а саме, спостерігаються елементи яскраво вираженого субтропічного клімату, через що температура повітря значно підвищується.

“Внаслідок підвищення температури повітря, рівень кисню у воді помітно знизився, що призвело до цвітіння водоростей та спричинило задуху і через це загинули мальки риби”, – зазначив професор біологічних наук Тернопільського національного педагогічного університету Василь Грубінко.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський розповідає, що система водойм у гідропарку “Топільче” була розроблена ще понад 50 років тому, і основною метою цих водойм на той час була окраса парку.

– Ці водойми приєднані до ставу і вони “забирають” воду з озера, в результаті чого води у ставі стає менше, проте і у водоймах в парку її недостатньо, – каже чоловік. – Оскільки ці водойми є уже застарілими, як і Тернопільський став, вони не можуть самоочищуватися і при високих температурах повітря тут починається цвітіння водоростей. На жаль, така тенденція зараз спостерігається у всьому світі та не лише у прісних водоймах, а й в морях.