Головна Новини У Тернополя може з’явитися об’ємна карта підземель

У Тернополя може з’явитися об’ємна карта підземель

Підземелля Тернополя досліджували столичні фахівці упродовж двох днів. Для цього вони вперше в Україні використали спеціальний пристрій – швейцарський георадар. Вибіркові обстеження у центрі міста підтвердили наявність підземель, про які вже було відомо раніше, а також виявили декілька нових.

«За допомогою георадару можна сканувати підземну частину населених пунктів та інших територій, – розповів Михайло Туряниця, технічний консультант компанії «System Solutions». – Він дозволяє знайти, як металеві труби, так і поліетиленові, кабелі, інші комунікації. У Тернополі у нас була ще одна задача – пошук підземних ходів. Дослідження підземель цим апаратом ще не було зроблено в Україні, а у Європі є такий досвід, і ми його переймаємо. Пробні вимірювання були успішними. Ми встигли обстежити ключові місця біля Катедрального собору біля Замку, спустились в підземелля цих приміщень. У Катедрі виявили одну із аномалій, яка проходила перпендикулярно до тунелю – вона 1.20 завширшки і можемо припускати, що вона кудись іде. Але для цього треба робити детальні дослідження, сканувати територію і навколо, і в середині собору, тоді можна буде скласти повну карту ходів. Загалом ми виявили 5-7 ходів, деякі з них вже були відомі, а деякі – це нові пустоти на глибині близько метра-півтора. Можемо зробити припущення, що там є якісь тунелі. Думаємо, у подальшому це буде детально досліджуватися і робитися повністю сканування, щоб ми могли отримати повноцінну картину, а не точкові покази, щоб створити базу по цих тунелях. Перший хід ми знайшли за три хвилини, але це тому, що знали де шукати, бачили провалля, люки та інше. На обстеження історичної частини Тернополя піде приблизно місяць польових та офісних робіт. Ще місяць-півтора треба буде для зведення даних і створення 3-D моделі підземної частини міста.».

Виявили пустоти і поблизу прокуратури. Там колись була підземна церква монастиря Згромадження сестер Святого Йосипа. А досліджуючи підземелля замку георадар показав, що внизу є ще одне склепіння, тож не виключено, що там є ще один підземний рівень.

Щодо вже відомих підземель, то їх ще у 2000-му році за допомогою методу біолокації разом зі студентами виявив професор ТНПУ Йосип Свинко. А короткотривалі дослідження спеціалістів із Києва тільки підтвердили їх наявність.