Головна Новини У Теребовлі відновлюють храм

У Теребовлі відновлюють храм

( надруковано у газеті «Воля» №48 від 26 листопада 2020 р.)І теребовлянці, і ті, хто побував у нашому місті, –усі добре знають цю споруду на центральній вулиці княжого міста. Базиліка святих апостолів Петра і Павла привертає увагу своєю оригінальною архітектурою, просторою площею перед будівлею, обрамленою колонадою.

Не дивно, що костел святих апостолів Петра і Павла внесено до пам’яток Теребовлі, з якими обов’язково ознайомлять туристів. Із слів старожилів, ця культова споруда до Другої світової війни була ще величніша, ще прекрасніша.Зведення храму розпочалося у 1924 році, коли з ініціативи ксьондза Євстахія Яловіцького закладено та освячено перший камінь під будівництво костелу.

Автором проєкту був відомий на той час професор і доктор інженерних наук Адольф Жишка-Богуш, відомий як один із реставраторів Вавельського палацу у Кракові. Затверджено кошторис костелу в сумі 445 723 злотих, або за тодішнім курсом – 89 154 доларів. Як же виглядав тогочасний костел? Римо-католицький храм у Теребовлі був зменшеною копією базиліки святого Петра за міськими стінами в Римі.

Прикрасою фасаду були дві п’ятиярусні вежі висотою 39 м з двома колонадами-дзвіницями та шатровим дахом, що завершувався хрестами на кулях (після Другої світової війни верхня частина веж була знесена). На площі перед входом у костел стояла велична фігура Спасителя з хрестом на плечах.. Будівля костелу разом із внутрішнім подвір’ям по периметру була оточена мурованою огорожею висотою близько 3 м. Всередині храм був розділений двома рядами кам’яних колон. Центральне місце в ньому займав простий, але дуже гарний і оригінальний головний вівтар з чотирма колонами та балдахіном на них, як у стародавніх базиліках.

Однак служити справі духовності і віри будівлі довелося лише у міжвоєнний період ХХ століття. З приходом у 1939 році на землі Західної України влади рад почалися антирелігійні переслідування, в ході яких храм було зачинено. Після закінчення Другої світової війни будівля колишнього костелу недовго перебувала в запустінні. З 1946 року по 1950 рік вона використовувалася під зерносховище. Із 1956 року костел переобладнано під районний будинок культури. П

ромінь католицької ж віри знову осяяв стіни храму лише в 1992 році, коли вірянам було дозволено проводити тут богослужіння. Через рік, на свято св. Петра і Павла, до Теребовлі прибули кардинал Антоніо Франко з Італії – представник Папи Римського в Україні, та єпископ Маркіян Трофим’як. Вони посприяли тому, що костел святих апостолів Петра і Павла передали у повне розпорядження римо-католицької громади після переїзду будинку культури в приміщення кінотеатру ім. Шевченка. Відтоді унікальний пам’ятник архітектури в центрі княжого міста поступово повертає свій колишній величний вигляд.Реконструкцію костелу святих апостолів Петра і Павла активно розпочали із приходом у 2009 році на парафію о. Анатолія Заячківського.

Настоятель храму застав колись величну культову споруду у запущеному вигляді. Його віддане Богові серце не могло миритись із цим, а тому задумався над тим, аби відродити колишню славу храму. Як і кожний добрий господар, ремонтні роботи розпочав разом із парафіянами із перекриття даху, потім взялись за зовнішні стіни будівлі.

– Оновивши зовнішній вигляд костелу, розпочали ремонтні роботи всередині, – згадує о. Анатолій. – З Божою поміччю відремонтували стіни, стелю, відчистили від фарби кам’яні колони. Особисто брав посильну участь у цих роботах. Будівельні матеріали закупляли за кошти благодійників, а також нашої парафії. Своїми силами відбудували вівтар, намагаючись відновити його у колишньому вигляді. Залишилось відчистити стару підлогу, замінити вхідні двері. Шукаємо підтримку для того, щоб добудувати вгору дві вежі фасаду. Тоді вони будуть такими, як до війни.

Якщо не вдасться найближчим часом вирішити це питання, то візьмемося за благоустрій площі перед фасадом костелу.Користуючись нагодою, дякую районній і міській радам за взає-морозуміння і підтримку, нашим офіродавцям, ро-бітникам-парафіянам за їх активну участь у відбудові храму. Нехай Боже благословення зійде на вас, здоров’я вам і вашим родинам, непохитної віри у нашого Господа.Базиліка святих апостолів Петра і Павла не тільки оновлюється, набираючи первозданного вигляду. Вона активно живе у будні і свята. 22 вересня 2018 року з нагоди 90-річчя з дня освячення костелу святу месу за участю священнослужителів і гостей з України та Польщі очолив архиєпископ Львівський Мечислав Мокшицький. 24 вересня цього року архиєпископ освятив відбудований вівтар храму. Він висловив слова по-дяки всім, хто причетний до відбудови костелу, а особливо його настоятелю Анатолію Заячківському.У майбутньому, за словами о. Анатолія Заячківського, буде перегорнуто ще не одну сторінку славетної історії базиліки святих апостолів Петра і Павла, якій немає аналогів в Україні.Анатолій Роздольний.