Головна Новини У Сумах не підтримують політику Путіна, але й від Росії не відвертаються

У Сумах не підтримують політику Путіна, але й від Росії не відвертаються

5277df3e861eeЯкби ще якихось півтора року тому пересічного сум’янина спитали, чим для нього є Росія, то, без сумніву, у відповідь прозвучало б дещо здивоване (бо саме запитання тоді було дивним) – «сусідом».  Сьогодні це запитання краще не задавати. Більшість людей воліють не говорити на цю тему, бо вона тепер є болючою. Свого часу одіозний російський політик Жиріновський називав Сумщину серед областей, які мають «відійти» до Росії. Втім, на відміну від східних регіонів, у області сценарій «російської весни» реалізувати не вдалося. Сум’яни не спокусилися «руськім міром». Але це аж ніяк не означає, що тут немає симпатиків сусідньої держави.

«Говорити вголос про своє прихильне ставлення до Росії на Сумщині нині небезпечно, тому люди просто мовчать, – вважає депутат Сумської міської ради від Партії регіонів Юрій Перепека. – Але від того, що ми мовчимо, проблема не вирішиться. Нас дуже багато об’єднує з росіянами: спільна історія, спільні перемоги, проблеми. Просто так взяти і все відкинути не можна. Це неправильно. Сьогодні варто змінити вектор зовнішньої політики держави щодо розриву всіх стосунків з Росією. Наприклад, для Сум така політика є просто економічно невигідною, адже наші ключові підприємства мають тісні економічні зв’язки з сусідом».

«Сучасність тільки виявила правду щодо реального історичного ворога України, прояснила нарешті те, на чому наголошували видатні патріоти нашої країни: ворог – Росія. Це вона не раз підтверджувала впродовж сусіднього існування наших держав. І нашу подальшу виховну роботу слід вести не з позицій «братнього народу», а з позицій того, що поруч є країна, що готова на тебе нападати», – вважає громадський активіст, учасник АТО Олександр Бойко.

Ось такі є дві дуже різні думки. А у жовтні минулого року сумський Центр досліджень регіональної політики провів опитування, згідно з яким 51% сум᾽ян вважають себе європейцями. Роком раніше – у вересні 2013-го – за опитуванням Центру європейцями вважали себе 46% містян. Серед основних прикмет, які б вказували на «європейськість», називають певний рівень матеріального добробуту, відчуття захищеності законом, повагу до цінностей демократії та прав людини. Отож, вектор розвитку принаймні для себе частина місцевого населення обрала. Та чи означає це, що решта, а це майже 50%, підтримують проросійські настрої?

Голова обласної громадської організації «Центр підтримки та розвитку родини  «Калинове гроно»  Ніна Чернявська вважає, що кількість симпатиків і антипатиків Росії в Сумах таки поділяється 50 на 50. «Але для сум᾽ян прихильне ставлення до Росії – це зовсім не ідеологічне питання. Прихильність пов’язана з близькістю до кордону. Крім того, ніде правди діти, ми зараз живемо не дуже добре. Низька якість життя змушує людей шукати кращого. Для когось таким уявляється життя у Росії. Наша біда в тому, що ми мало працюємо, а більше чекаємо від когось дива. Дивіться, ми не встигли обрати Президента, а вже ллємо на нього бруд. Це страшно. Не він один має щось робити, ми всі повинні працювати. Інакше ніколи нічого не зміниться, кому б ми не симпатизували», – говорить Ніна Чернявська.

Керівник Координаційного центру гуманітарної політики Сумського державного університету Ніна Світайло наводить дані соціологічної лабораторії  університету, отримані під час опитування сум᾽ян у листопаді минулого року. Згідно з ним,  65% вважають, що Росія воює з Україною. Відповідно, кількість тих, хто називав Росію сусідом, зменшилася на 30%. Утім, навіть визнання військових дій з боку Росії, не спричинило радикальних побутових змін. Сум᾽яни, як і раніше, підтримують зв’язки з російськими родичами, російськомовні не відмовилися від звичної мови. А от російські товари  в Сумах готові бойкотувати. І переважна більшість людей впевнені, що наразі у місті спровокувати сепаратистські настрої не вдасться. Згідно з опитуванням, люди загалом готові брати участь у масових заходах тільки в крайньому випадку.

Міський голова Сум Олександр Лисенко наголошує на мудрості сум᾽ян. «Люди розмежовують політику і звичайні людські стосунки. У Сумах не підтримують політику Путіна. Проте ми живемо у прикордонній області, спілкуємося з росіянами і знаємо, що чимало простих людей там підтримують Україну і вважають, що політика, яку веде сьогодні їх держава, не відповідає здоровому глузду, порушує всі світові домовленості. У сум᾽ян багато родичів у Росії. Коли з ними спілкуєшся, то дуже відчувається вплив їх ЗМІ, що ведуть брудну пропаганду проти України. Якби всі росіяни знали правду про події в Україні та чому у нас іде війна, чому виникли сепаратистські настрої, вони б змінили свою думку щодо ситуації», – переконаний Олександр Лисенко.

Зараз сум᾽яни активно допомагають воїнам, які знаходяться зоні АТО, підтримують родини вимушених переселенців і це об’єднує осіб із різними поглядами, незалежно від їх симпатій. Люди розуміють: із сусідом, яким би він не був, треба вчитися співіснувати. Таке життя.

Світлана ШОВКОПЛЯС,

 місто Суми