Головна Новини У селі на Тернопільщині є капличка, у якій за легендою зцілилася дівчинка

У селі на Тернопільщині є капличка, у якій за легендою зцілилася дівчинка

Биківці – мальовниче село в якому є все – в’юнкі річки, ставок із своїм гучним шлюзом-водоспадом, високі горби і просторі поля. В різних точках Биковець б’ють джерела зі смачною водою і розтікаються дзвінкими струмками, ростуть сади, хвойні та листяні ліси, є навіть березовий гай!
А на Глибокій долині біля здоровенного піщаного кар’єру та дикої заповідної природи, де людські голоси і їх власники зустрічаються вкрай рідко, взагалі виникає відчуття повернення в доісторичні часи. Так і думається, що із кущів зараз вийде мамонт чи вистрибне шаблезуб!?

Та до всієї цієї краси веде одна центральна дорога, на якій нас та наших гостей зустрічає просто чарівний ліс (особливо весною, коли він білий від квітів та шумить голосами птахів і крилами тисяч бджіл). А десь на середині шляху біля дороги стоїть старовинна капличка, подібної якій не зустрінеш в околицях. Та й дійсно! Це святе місце, яке має в своїй історії не одне зцілення! Найперше з них і стало легендою виникнення каплиці.

ЛЕГЕНДА ПРО ПАННОЧКУ. Практично кожен у Биківцях знає цю історію. Колись, років так із 100 тому, жив пан. І була в нього донька, але важко хворіла ще змалку та не могла ходити. Однієї ночі пану наснився сон, що його Кшися стане на ноги лише тоді, коли він збудує якусь святиню. Невдовзі в лісі на галявині була змурована ним цегляна каплиця. Так як дорога в той час була в іншому місці, то до каплички вела лише стежка, а пізніше біля неї посадили липову алею з півоніями. Частину з тих прадавніх лип можна побачити і сьогодні. Щоденно на молитву до каплички Кшисю супроводжувала служниця-доглядальниця (прізвище якої відоме нам з іншої історії – Черемшук). І одного дня під час молитви біля каплички сталося диво! Панночка стала на ноги! Коляску привезли, а вона прийшла.

Звичайно, що після стількох років ім’я пана загубилось у часі, і часто його називали Ізидором, але як відомо з родоводу Чосновських – доньки Кшисі він не мав.

Та це аж ніяк не применшує реальність цієї історії, адже в той час (за переписом населення 1921 р.) в Биківцях проживало 98 (!) поляків (це без військових). І, можливо, один із них і був тим загадковим будівничим. розповідають у групі Я – Биківці