Головна Новини У селі на Тернопільщині проводять фестиваль гаївок

У селі на Тернопільщині проводять фестиваль гаївок

Мушкатівці Борщівського району відродилася ще у далекому 2003 році з ініціативи директора школи Марти Кузьмич і за участю школярів, сільської молоді, влади.

На той час цю ідею підтримали Ореста Бульдяк, керівник народного аматорського фольклорного ансамблю, та завідувач будинку культури Любов Прийдун, місцевий парох Анатолій Гаврилевський.

-Ми записували тексти і мелодії гаївок від старожилів Мушкатівки та Іванкова, — розповідає Марта Кузьмич, –розучували їх з дітьми, щонайбільша роль тут належала шкільному вчителю музики Івану Скоропаду. Того року на церковному подвір’ї було велелюдно, бо прийшли не лише діти, а й їхні батьки, бабусі та дідусі. Зі сльозами на очах вони пригадували, коли самі водили гаївки, заборонені радянською владою. А на завершення була спільна гаївка і старих, і молодих. З того часу гаївки проводились біля церкви кожного року, їх щораз ставало більше, до них додалися великодні вистави та нові учасники. У 2006 році на базі Мушкатівської ЗОШ було проведено районний семінар для директорів загальноосвітніх шкіл, частиною якого були гаївки біля церкви. Після цього вирішено, що місця тут недостатньо для проведення таких масштабних дійств. Тому вже наступного року гаївки вирішили проводити на місцевому стадіоні. Для участі у великодньому дійстві до Мушкатівки почали приїжджати жителі довколишніх сіл та Борщева, вихідці з села, котрі на Провідну неділю відвідували могили своїх рідних. Власне, це вони підказали ідею, щоб до фестивалю у Мушкатівці залучати колективи з інших сіл району, які б ділилися притаманними їх селам гаївками. А, отже, щоб фестиваль набув статусу районного. Цю ініціативу підтримали громадські організації краю, тодішня влада, відділи освіти та культури.