Головна Новини У селі на Тернопільщині, де живуть “кашкетники”, скоро відкриють новий дитсадок

У селі на Тернопільщині, де живуть “кашкетники”, скоро відкриють новий дитсадок

У селі Стінка Бучацького району на Тернопільщині гостро постала проблема відкриття дошкільного навчального закладу. Вже зараз тут проживає 377 дітей віком до 5-ти років і щороку ця цифра лише росте.

Нагадаємо, тут живе велика спільнота українських амішів, яких ще називають «кашкетниками». Людей цих часто не розуміють, з них сміються, їм дивуються, мовляв, для них неначе час зупинився — ці люди не користуються технікою, часто живуть без елементарних благ цивілізації, а ще — у таких сім’ях зазвичай 10 і більше дітей.

Саме останнє питання і стало проблемою декілька років тому. Тоді й вирішили збудувати новий дошкільний навчальний заклад, аби усі дітки, які тут проживають, змогли розвиватись повноцінно.

— Робота з реконструкції з добудовою приміщення школи під дошкільний заклад на 40 місць в с. Стінка була фактично розпочата у 2017 році як інвестиційний проект, який фінансувався за рахунок коштів фонду регіонального розвитку та відповідним співфінасуванням з місцевого бюджету, — повідомляють у Бучацькій районній державній адміністрації.

Через те, що разом із кількістю дошкільнят щорічно збільшується і чисельність учнів. Також з кожним роком зберігається тенденція збільшення народжуваності, тому нагальною стала необхідність в коригуванні проекту.

— Впродовж 2018/2019 років проведено уточнення проекту в сторону збільшення площі закладу та відповідного коригування кошторисної вартості проекту. Так, будівництво дошкільного закладу зросло в площі від 40 місць до 80 місць, — додають в Бучацькій РДА.

Сьогодні питання початку роботи нового дошкільного навчального закладу в селі Стінка вирішували голова райдержадміністрації Олена Кравчук спільно з начальником управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства обласної державної адміністрації Проданом Олегом, начальником відділу освіти райдержадміністрації Оксаною Мелешко та головою сільської ради Володимиром Дармограєм. В ході робочої зустрічі обговорено вирішення ряду організаційних питань, які необхідно виконати для відкриття дошкільного закладу у найкоротші терміни.