Головна Новини У селі на Тернопільщині гостював польський король

У селі на Тернопільщині гостював польський король

У с. Думанинці на Лановеччині гостював польський король Станіслав Август Понятовський!!! Ось коротенька історія про Бережанку і Думанинку….
Сама невелика Бережанка (трохи більше за півтисячу жителів) лишиться десь в стороні, з цвинтаря село і не помітити: пагорб добряче заріс деревами. Село старовинне, і це логічно: хороше місце, зручне і красиве, такі наші давні предки і обирали. Не дарма на околиці Бережанки археологи знайшли поселення та могильник черняхівської культури. А от яким чином сюди в ІІ ст. забралися римляни – важко зрозуміти (та скарб римських монет того часу теж було знайдено в селі). В літописах село фігурує, починаючи з 1463 р. До села останніми роками приєднано хутір Доманинку, поселення в межиріччі Піскарки і Свинорийки, ще більш старовинне, аніж Бережанка.
Саме на Доманинку в 1615 р. напали татари. А з 1699 р. Бережанка з навколишніми селами належали гетьману Івану Виговському. На початку XVIII ст. в центрі Доманинки з’явився палац нащадків гетьмана, була збудована й нео-готична каплиця-усипальня. Шкода, та ці пам’ятки не збереглися – каплицю розібрали в 1941 р. Лишилися тільки залишки садибного парку (зараз парк знаходиться поблизу місцевої школи, зведеної в 1930-ті рр.). В доманинківському палаці у листопаді 1781 року гостював в свого друга Ю.Радзимінського останній польський король Станіслав Август Понятовський. До цього часу селяни пам’ятають і переказують байки минулого життя: колись в панському парку по неділях збирався шляхетський бомонд, навіть заможні селяни влаштовували там променади. Кажуть, навіть зі Львова гості приїжджали.
Наскільки храм на пагорбі може вважатися представником XVI століття, краще й не думати. Зрозуміло, що з того часу він неодноразово перебудовувався (не здивуюся, якщо до фундаментів). Часом зустрічаються дані, що ця тризрубна волинська церква походить з кінця XVII – почтаку XVIII ст. Це значно більше схоже на правду. Поблизу церкви збереглася не лише скромна дерев’яна каркасна дзвіниця, а й кілька напіввролих у землю кам’яних хрестів з написами.
Мені виразно не пощастило: ще за кілька місяців до листопада-2009 можна було побачити храм, скапарений сучасними ремонтами трохи менше. А так… Бляха, риштування, над-яскраві кольори на хресті поруч. Автентики – нуль.
Інший храм села (на колишньому хуторі Доманинка) походить з 1875 р. Поблизу Бережанки розташоване заповідне урочище КаленИкові гори. Тут на площі в 18 га збереглися фрагменти степової рослинності. В урочищі зростають гадючник шестипелюстковий, цмин пісковий та інші рослини, пише Олексій Філюк, посилаючись на сайт Замки і храми України.