Головна Новини У Ромашівці закривають дев`ятирічку: яка школа буде наступною?

У Ромашівці закривають дев`ятирічку: яка школа буде наступною?

З другого семестру 2019-2020 навчального року тут фактично діє школа першого ступеня, де навчається лише п’ятеро дітей.

Для автора цих рядків це звучить особливо болісно, оскільки свого часу пішов тут у перший клас. Моя матір була першим директором новозбудованої типової двоповерхової школи, яка 1 вересня 1970 року прочинила двері для майже півтори сотні своїх учнів. Але реалії на 50-му році існування виявились зовсім не райдужними, пише Чортків Сіті

 Фото з архіву Надії Габруської

Ми побували у ній першого дня навчання після двотижневого карантину. У шкільних коридорах відчувалося не надто тепло. Від сильного вітру і налипання мокрого снігу десь обірвало електропровід, тож світла від досвітку у селі не було. А насоси в котельні працюють від електроенергії. Попри те, четверо діток, мабуть, добряче скучивши за навчанням і один за одним, цього дня прийшли оволодівати знаннями.

 Фото Максима Огородника

– Перспектива закриття ЗОШ другого ступеня звучить надто моторошно, але мусимо сприймати все як є, – каже виконувач обов’язків директора навчального закладу Леся Щудла.

 Фото Максима Огородника

Школа наша гарна, чиста, акуратна. Багато її вихованців стали відомими людьми. Маємо й мера міста, і голову райдержадміністрації, керівників лісової галузі, освітньої, навіть одного генерала.

Наразі у школі є комплект з п’яти учнів третіх-четвертих класів, – продовжує Леся Степанівна, – Першого і другого класів, на жаль, не маємо, проте з 1 вересня наступного навчального року обіцяє додатися п’ятеро першачків. Через рік – ще четверо плюс, якщо батьки до того нікуди з села не виїдуть. Село неперспективне, молодь масово виїжджає до міста чи за кордон.


Фото Максима Огородника


Фото Максима Огородника

14 дітей середніх класів перейшло з другого семестру в Косівську ЗОШ І – ІІІ ступенів, яких довозить громада шкільним автобусом. Чому туди? Такі склалися за роки традиції. Колись була єдина сільська рада, усі ромашівчани свого часу там закінчували середню школу. Та й найближче, особливо якщо польовою дорогою.

За сумісництвом також працює вчителем Марія Махній, маючи кілька годин навантаження, плюс два техрппрацівники, опалювачі.

І ми, вчителі, і батьки хотіли, аби школа проіснувала хоча б до кінця навчального року. Однак наше керівництво освіти повідомило, що громада не в силі віднайти 1,6 мільйона гривень на педагогічних працівників.

Подібної думки з в. о. директора й опалювач котельні Михайло Музичка, що нагодився до розмови, мовляв, до травня місяця школу можна було б якось дотримати.

 Фото Максима Огородника

На ремонт клубу кошти знайшлися, а ось на школу… Все одно приміщення опалюється. Найбільшим ударом це виявилося для дев`ятикласників: новий колектив, учителі тощо.

Староста села Зеновій Кубик теж не у захваті від подібного рішення Білобожницької сільської ради, до складу якої входить Ромашівка. Нам, каже, дали зрозуміти: якщо менше 25 дітей у школі, оплата педагогічних працівників лягає на плечі місцевого бюджету, що громада потягнути не в силі.

 Фото Максима Огородника

Зв`язалися ми телефоном (вона перебуває у відпустці) і з начальником відділу освіти, молоді та спорту Білобожницької сільської ради Наталією Слободян, котра повідала наступне:

– У прикінцевих положеннях про освітню субвенцію і державних бюджет сказано, що якщо у школі наповнюваність учнів менша як 25 осіб, державна субвенція на педагогічних працівників не буде виплачуватись і фінансування такого навчального закладу переходить на місцевий бюджет. Перед початком цього навчального року у Ромашівській школі по факту 20 учнів. Відповідно з 1 вересня вона перейшла на місцевий бюджет. А ще непедагогічні працівники, плюс комунальні видатки – це ще з півмільйона гривень. Загалом фінансування Ромашівської ЗОШ обійшлося б у 2-2,5 млн грн. Бюджет громади цього не потягне. Тому депутати Білоожницької сільської ради ухвалили рішення провести реорганізацію навчального закладу з утворенням школи І ступеня і дитячого садочка як окремих юридичних осіб (досі був єдиний навчально-виховний комплекс), а дітей підвозити до Білобожниці чи у Ридодуби – куди захочуть батьки. Останні виявили бажання – в Косів. З другого семестру здійснюється організоване підвезення дітей до Косівської ЗОШ за кошти місцевого бюджету, що виходить значно дешевше, аніж оплачувати роботу вчителів.

 Фото Максима Огородника

Всі дванадцять педагогічних працівників були попереджені про можливе вивільнення. З них тільки двоє стали на облік в центр зайнятості. Інші – хто пенсіонер, хто працював тут за сумісництвом тощо.

Щодо опалення. Відключити другий поверх наразі не можемо, потрібно переробляти всю систему. Мусимо чекати до закінчення опалювального сезону.

–Такі нині реалії, – підсумовує начальниця відділу освіти. – Дітей немає, а закон каже так.

Ромашівська ЗОШ стала першою на Чортківщині, де пішли на цей непопулярний крок через відсутність потрібної кількості учнів і неможливість оплачувати працю педпрацівників з місцевого бюджету. Мабуть, даний процес набуде ширших масштабів. Адже під питанням й деякі інші малокомплектні школи району. Той же закон каже, що для функціонування ЗОШ І – ІІІ ступенів потрібна наявність учнів у 10-11 класах не менше 20 осіб. Інакше така школа переходить на фінансування з місцевої кишені. Тим більше в контексті завершення формування громад, які природно більше рахуватимуть свою копійку, аніж державну. Однак загрожує він стати незворотнім і для майбутнього самих, так би мовити, неперспективних сіл, в яких не залишиться ні школи, ні садочка, одна лишень церква, і то якщо буде кому до неї ходити.

 Фото Максима Огородника