Головна Новини У райцентрі Ланівці на Тернопільщині створюють незвичайний музей Івана Марчука

У райцентрі Ланівці на Тернопільщині створюють незвичайний музей Івана Марчука

Власне, це має бути навіть щось більше, ніж просто музей, і повна назва майбутнього закладу звучить так — Лановецька міська комунальна установа «Культурний центр народного художника України І. С. Марчука», пише Україна молода
Нагадаємо читачам, що Іван Марчук — всесвітньо відомий митець, який працює в унікальному стилі «пльонтанізму» (він сам придумав цей напівжартівливий термін, бо зображення на його картинах наче сплетені з тисяч ниток), і у 2007-му ввійшов до рейтингу «100 геніїв сучасності», за версією однієї з найавторитетніших британських газет The Daily Telegraph.
Автор понад чотирьох із половиною тисяч картин, якими захоплюються на всіх континентах, він давно заслужив мати свій музей і неодноразово з гіркотою висловлювався про те, що це, мабуть, нікому не потрібно.
Ось, приміром, його слова з минулорічного інтерв’ю BBC News Україна: «Я дуже сподівався, що мій музей у Києві буде, але вже не сподіваюсь.
Україні музеї не потрібні. А що таке музей? Це ж обличчя держави… Ван Гог «годує» Амстердам, і я стояв у черзі до його музею. А ви не хочете зробити музей Марчука в Києві, щоб і до нас їздили.
Стільки проєктів робили під мій музей, нічого з того не вийшло».
Тим часом на малій батьківщині Генія, у селі Москалівка Лановецького району Тернопільщини, його музей діє вже близько десяти років. Нехай він скромний і складається лише з двох кімнат, зате в кожній дрібничці (авторка цих рядків на власні очі в цьому переконалася) відчуваються там душа, любов і шана, що їх вклали у справу педагоги-­ентузіасти, а екскурсії дуже майстерно ведуть самі школярі. І ось тепер уже справжній великий музей славетного земляка вирішили створити в Ланівцях.
У травні цього року на сесії Лановецької міської ради було затверджено статут установи, куди включено не лише культурну й мистецьку, а й освітню та науково-дослідну діяльність.
Наразі готовий уже й проєкт, авторами якого стали теж вихідці з Лановеччини, а тепер львів’яни Уляна Лизун та Володимир Поріцький. Як розповів нещодавно в ефірі телеканалу UA:Тернопіль директор вищеназваної установи Юрій Матевощук (до речі, молодий талановитий письменник, відомий також у Тернополі як програмний директор Мистецького фестивалю «Ї» та менеджер цілої низки суперових культурних подій), робота над створенням музею має бути завершена до кінця цього року.
Це має бути сучасний музей iз галереєю, творчою майстернею та інсталяційною зоною, який розташовуватиметься у центрі міста, в приміщенні колишнього кінотеатру. Всі секрети та «родзинки» майбутнього закладу Юрій Матевощук наперед розкривати не став, однак висловив сподівання, що вдасться здивувати навіть самого Івана Марчука.