Головна Новини У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її влада Тернопільщини

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її влада Тернопільщини

Тисячі парафіян Української православної церкви московського патріархату йдуть хресною ходою до Почаївської лаври. В окремих громадах області їх не пропускають через села.

Напередодні паломників не пропустили в селище Вишнівець. Відео на своїй сторінці у Фейсбуці опублікував священник Православної церкви України Святослав Швець. Також написав, що він разом із жителями села зверталися до керівництва Вишнівецької громади, щоби заборонити рух колони прихильників московського патріархату через їхнє село. Кадри, на яких люди зупиняли учасників ходи, опублікувала також Жанна Швець, пише Суспільне.

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

Проща у Почаєві. Суспільне Тернопіль

До села Шимківці Збаразької громади учасників ходи також не пустили. Відео опублікував Іван Смерека.

Учасників хресної ходи журналісти Суспільного зустріли при вході до Почаєва. Серед паломників – 30-річний Олексій Харитонов. Каже, сюди пішки ходить 12 років. Зараз чоловік живе в Чернівцях. Цьогоріч до ходи долучився в Сатанові.

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

Олексій Харитонов, учасник хресної ходи. Суспільне Тернопіль

“Я до церкви ходжу давно. Ще змалечку бабця покійна привчала до Бога, до віри. І так склалося, таку позицію маю, що лише з Богом. Молюся за здоров’я рідних, близьких, за мир в державі”.

З двома дітьми з Кам’янця-Подільського сьомий день йде Анастасія Погореловська. Розповідає, за цей час пройшли близько 300 кілометрів.

“Молюся за Україну, за мир в Україні, за спасіння своєї душі, своїх дітей. Нас годували всю дорогу – і в монастирі, і люди виносили. Всього було вдосталь: і води, і їжі, і дітям солодкого”.

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

Сергій Трофимлюк, житель Почаєва. Суспільне Тернопіль

Жителі Почаєва про хресну ходу до їхнього міста говорять по-різному.

“Я дуже тішуся, що до нас йдуть люди. Давайте будемо чесними, у нас на заході нічого нема. Слава Богу. І може то завдяки нашій лаврі”, – говорить жителька Почаєва Тетяна.

“Я думаю, що то є небезпечно на цей час для міста. То не є правильно. Я думаю, що це непотрібно. Будуть сприятливі часи, тоді хай. Вдома можна помолитися. Ніхто не забороняє”, – каже житель Почаєва Сергій Трофимлюк.

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

У Почаєві чергують поліцейські патрулі. Суспільне Тернопіль

Колони прочан супроводжує поліція. У прес-службі обласного управління Нацполіції повідомили, що правоохоронці забезпечують громадський порядок та стежать за тим, щоби під час пересування по проїжджій частині люди дотримувалися правил дорожнього руху.

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

Групи прочан. Суспільне Тернопіль

Начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш в ефірі місцевого радіо сказав, що дозволу на проведення цієї ходи Рада оборони області не давала.

“Ми прийняли рішення обмежити майже всі заходи з великим скупченням людей. І тут колона з п’яти тисяч людей пробує йти з Хмельниччини, напередодні Дня Незалежності, коли підвищений рівень небезпеки. Повірте, я не те, що не оправдую, я засуджую, і висновки будуть зроблені величезні. Вчора ми мали багато подій, і замість того, щоби зосередитись на іншій роботі, ми цих п’ять тисяч людей виловлювали полями, вони там бігли на прорив, це неконтрольована маса”.

Нагадаємо, 26 липня Рада оборони області прийняла рішення під час релігійних обрядів уникати організованого пересування пішки чи автомобільним транспортом (групами, колонами, ходою).

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща: чи дозволила її Рада оборони Тернопільщини

У Почаєві розпочалась багатотисячна проща. Суспільне Тернопіль

Журналісти Суспільного зателефонували до секретаря Тернопільської єпархії української православної церкви Стефана Балана. Він розповів, що цьогоріч до Почаєва прийдуть близько 10 тисяч людей. На запитання, чому проводять багатолюдну хресну ходу під час війни, він відповів так:

“Ця хода розпочинається не в нашій області, не в нашій єпархії, а в Кам’янець-Подільській. І єпархія перед початком хресного ходу офіційно звернулася до всіх із заявою, що у зв’язку з воєнним станом єпархія не бере на себе відповідальності за цю ходу. Кожна людина сама вирішує і сама бере відповідальність, йти їй, чи не йти. Люди все-таки вирішили не переривати цю традицію і великою кількістю посилити молитву. В цьому році тема особлива, тому що війна. Моляться за мир в Україні, за Збройні Сили, за перемогу, цілісність української держави. Тому зорганізувалися і пішли”.

Тернопільська обласна рада звернулася до поліції із закликом вжити усіх необхідних вичерпних заходів реагування для унеможливлення масових зібрань, які організовуються прихильниками московського патріархату.

Попри введення на всій території України воєнного стану та загрозу масових ракетних обстрілів прибічники московського патріархату вирушили 19 серпня хресним ходом з міста Кам’янця-Подільського, що на Хмельниччині у Свято-Успенську Почаївську Лавру, що на Тернопільщині. Вказана подія не лише спричиняє напруження у суспільстві, але й може призвести до можливих диверсій прихильників «хресної ходи».

У зв’язку з цим, та враховуючи, що в період дії правового режиму воєнного стану заборонено проведення масових заходів, звертаюся до правоохоронних органів, вжити усіх необхідних вичерпних заходів реагування для унеможливлення масових зібрань, які організовуються прихильниками московського патріархату!”, – йдеться у повідомленні голови Тернопільської облради.