Головна Новини У поліції розповіли про причину вибуху на спиртобазі у Збаражі

У поліції розповіли про причину вибуху на спиртобазі у Збаражі

Пожежа на Збаразькій спиртобазі завдала мільйонних збитків. Точну суму втрат ще встановлюють. У правоохоронців є поки що є тільки початкова версія причини загоряння. Деталі того, що сталося стануть відомі після різноманітних експертиз.

  • Первинна версія вибуху у Збаражі на спиртовій базі – порушення правил пожежної безпеки при зберіганні легкозаймистих матеріалів, – повідомив під час прес-конференції Олександр Богомол, начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. – Маємо інформацію про те, що вантажний автомобіль зливав біоетанол і тоді сталося первинне загоряння. Напевне, був витік спиртосуміші, люди встигли всі вибігти, після того стався вибух і виникла пожежа. Добре, що не вибухнули інші цистерни тому, що там було 500 тон біоетанолу, і якби це все вибухнуло було б дуже багато проблем. Але за рахунок того, що цистерни були доверху заповнені біоетанолом, він нагрівався, розширювався, розбризкувався, підгорав, але не вибухав. 27 червня були проведені заходи по злиттю основної кількості біоетанолу і тоді ми провели огляд місця події, встановили вибух однієї цистерни. Зараз слідчі ще збирають матеріали, будуть призначатися відповідні експертизи, які дадуть відповідь де, що, коли, ким було порушено, щоб знати хто понесе за це відповідальність. Це не теракт, не спеціальний підрив, хоча ці версії ми також перевірятимемо. Потерпілих немає. Швидко зреагувала поліція, ДСНС, адміністрація, було евакуйовано людей у радіусі 500 метрів. Сума збитків ще не відома, але ймовірно, що вони становитимуть десятки мільйонів гривень.

Пожежа на спиртовій базі трапилася ввечері 23 червня. Розпочалася вона у виробничому корпусі будівлі та охопила 1200 квадратних метрів приміщення. Причину пожежі та суму збитків встановлять у ході розслідування. Даний факт внесений до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 270 ККУ – Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо вони спричинили загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки.