Головна Новини У поліції розповіли подробиці гучних нападів

У поліції розповіли подробиці гучних нападів

За три місяці цього року в області було скоєно сім розбійних нападів. Шість із них правоохоронцям далося розкрити.

Продовжують у поліції розслідувати напад на колишнього голову обласної ради, покійного Анатолія Жукінського. Сподіваються, що цей злочин найближчим часом також вдасться розкрити. Крім цього, нещодавно трапилося ще два гучних напади на помешкання та їхніх господарів у Білій та Борщові. Детальніше про них під час прес-конференції 10 квітня розповів начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

«У Білій двоє зловмисників залетіли у будинок в масках, з битами і почали одразу бити господаря, -розповів Олександр Богомол. – Нанесли йому тілесні ушкодження середньої тяжкості: поламали руки, побили ребра. Господарі на той час свіжували свинину, і жінка мала при собі немаленький ніж. Злочинець налетів на неї і ніж опинився у нього в животі. Вимог про видачу коштів, заволодіння майном зі сторони злочинців не було. Ми перевіряли одразу вночі декілька версій: може це помста, переділ бізнесу, але коли зранку неподалік виявили труп злочинця і на наступний день встановили його особу, то їхні дії було кваліфіковано, як розбійний напад з метою заволодіння майном потерпілих. Потерпілі одразу були доставлені у лікарню, люди в шоковому стані. Обидва злочинці були кремезної статури. Той що загинув – мешканець Одеської області, у 2010 році був затриманий із групою злочинців за вчинення розбійних нападів у Київській області, які  підозрювалися у шести розбійних нападах. Місцеперебування іншого нападника встановлюємо. Він також не місцевий. У цій справі порушено два кримінальні провадження: за фактом вчинення розбійного нападу двома злочинцями на будинок і на потерпілих, і за фактом смерті злочинця. З тієї інформації, яка є наданий час, я, як слідчий з великим досвідом роботи, в діях потерпілої бачу необхідну оборону і, думаю, будь-якої відповідальності вона нести не буде. Була загроза їхньому життю і проникнення в житло. Ми захистимо людей і будуть прийняті законні юридичні рішення. Не можу розповідати про діяльність цих людей, але будинок досить заможній. Схиляюся до того, що злочинці йшли саме з метою заволодіти коштами. Перевіряємо і версії, що була навідна інформація на потерпілих. Якщо хтось був причетний з місцевих, хто надав навідну інформацію, ми обов’язково будемо це знати.».

У помешкання жителя Борщова злочинці увірвалися вночі. Чоловіка катували і били, а потім пограбували будинок. Інформації хто це зробив у поліції ще немає. Після отриманих опіків від праски та кип’ятку, господар будинку перебував у реанімації і зараз ще проходить курс лікування.

Щоб запобігти подібним випадкам, яких по Україні стає все більше, Олександр Богомол радить встановлювати сигналізацію у помешканнях та користуватися тривожними кнопками.

«Людям, які мають статки раджу ставити сигналізацію у будинках та користуватися таким методом захисту, як  тривожна кнопка, – каже начальник обласної поліції. – Це допоможе вберегти здоров’я, життя і майно. Державна служба охорони надає послуги по облаштуванню тривожних кнопок: кожен із членів сім’ї може мати у кишені тривожну кнопку, достатньо просто її натиснути і буде подано сигнал на пульт ДСО про те, що потрібна допомога. Місце перебування людини відслідковується миттєво. А відеоспостереження у таких випадках недостатньо ефективне. Також, тим хто вже встановив сигналізацію, необхідно включати її на ніч.».