Головна Новини У поліції оприлюднили розмови рідних підозрюваного у вбивстві Ірини Мукоїд

У поліції оприлюднили розмови рідних підозрюваного у вбивстві Ірини Мукоїд

У поліції оприлюднили окремі негласні розшукові дії пов’язані із розслідуванням вбивства Ірини Мукоїд у Вишнівці. Це чотири телефонні розмови між рідними підозрюваного, у яких йдеться про те, що 16-річний хлопець таки вбив дівчину. Зокрема, про це у кількох розмовах говорить його старший брат, а також в одній розмові – батько. Вони також зазначають, що під час допиту підозрюваного ніхто не бив.

«У першому записі брат підтверджує, що підозрюваного не били, він його про це запитував, – коментує Олександр Богомол, начальник ГНПУ в Тернопільській області. – Тобто люди, які знали в перший день, що хлопця не били, дозволяють собі маніпулювати натовпом, родиною, мешканцями селища, депутатами облради, телеканалами державного значення і розповідати неправду для того, щоб підвищити агресію до поліції. У третьому записі чітко зазначено про те, що брат знав про те, що підозрюваний вбив дівчину у першу ж ніч коли це сталося. Я переконаний, що мама скоріш за все також про це знала, бо дуже швидко були випрані речі, штани із залишками крові з якихось причин не вдалося випрати, що дуже швидко дзвінки до свідків були: скажіть, що у нього там не ніж, а плоскогубці в кишені були. Дуже яскраво на першому записі чути, як мама дивується, як так могло статися не те, що син скоїв вбивство, а те, що зізнався в ньому, як так – його не били, а він зізнався. На третьому записі чути чітко, як брат розповідає, що підозрюваний вбив дівчину. І не дивлячись на це люди йдуть перекривати дорогу: всі паршивці, мажори підкупили. Тоді як потерпілі, ознайомившись з матеріалами спарви, не мають претензій до поліції.».

Правоохоронці зазвичай не практикують розголошення негласних слідчих дій, але бувають і винятки.

«Ніколи ми цього не робили, – каже Олександр Богомол. – Тільки один раз у кримінальному провадженню по Вардинцю на сесії облради. Це виняткові випадки, ми це не практикуємо, але на даний час я хочу показати суспільству, мешканцям області, що можуть робити люди, щоб вберегти когось від кримінальної відповідальності. Як будоражити, як маніпулювати свідомістю людей. Коли у Вишнівці 4 липня перекрили дорогу, то більшість присутніх сказали: «Ми не прийшли підтримувати підозрюваного, ми хотіли дізнатися правду». Всі мої звернення про те, що давайте дочекаємось вівторка-середи, коли будемо мати результати експертизи ДНК ми зможемо підтвердити або спростувати причетність підозрюваного, не сприймаються, будь-які аргументи про те, що маємо об’єктивні обставини не сприймаються. Після декількох днів активних диспутів з мешканцями Вишнівця і родиною підозрюваного я зрозумів, що розслідувати кримінальне провадження по вбивству Ірини Мукоїд будемо якомога відкритіше і прозоріше. У зв’язку із великою кількістю неправдивої інформації у ЗМІ, в тому числі і на центральних телеканалах, у зв’язку з намаганням родини підозрюваного дискредитувати працівників поліції, оббрехати поліцейських, які займалися розкриттям вбивства, нав’язати думку населенню про те, що поліція працювала незаконно, було прийнято рішення про легалізацію окремих негласних розшукових слідчих дій, і я добився від прокурора, слідчого дозволу на розголошення деяких негласних слідчих дій.».

Шостого червня до Тернополя приїхала комісія з головного апарату Національної поліції України: представники департаменту карного розшуку та головного слідчого управління. Вони будуть проводити службове розслідування щодо ефективності і законності розслідування по цьому кримінальному провадженні. Комісія зараз знайомиться з матеріалами кримінального провадження, будуть з підозрюваним зустрічатися і його захисником, спілкуватися з потерпілими, виїжджати на місце події. Олександр Богомол сподівається, що за декілька днів комісія зможе дати незалежну оцінку роботі тернопільських поліцейських. Також начальник обласної поліції повідомив, що при надходженні результатів будь-яких експертиз проситиме у слідчого дозволу на їх розголошення, щоб довести отриману інформацію до громадськості.