Головна Новини У поліції кажуть, що розправу над Ігорем Турським вчинили цілеспрямовано та показово

У поліції кажуть, що розправу над Ігорем Турським вчинили цілеспрямовано та показово

Декілька днів триває розслідування нападу на колишнього депутата міської ради Ігоря Турського. За цей час правоохоронці провели основні слідчі дії: опитали потерпілого і людей з його оточення, здійснили поквартирний і побудинковий обхід території, магазинів, закладів громадського харчування, щоб встановити свідків та очевидців злочину та, можливо, найти додаткове відео, яке б допомогло слідству, опрацювали практично все відео із камер спостереження, встановлених у центрі міста. Які є версії скоєного злочину, під час брифінгу 26 лютого, розповів начальник Головного управління Нацполіції у Тернопільській області Олександр Богомол.

«Початково ми висунули декілька своїх версій, – розповів Олександр Богомол. – Але завдяки активній участі громадян у соцмережах, ЗМІ, долучили ще декілька. Перша – злочин вчинено особами, з якими потерпілий мав неприязні стосунки на грунті громадської діяльності. Друга – скоєння злочину на грунті активної політичної діяльності: розуміємо, що були конфліктні ситуації у міській раді до того, і ця версія одна з основних, яка перевіряється. Інші такі: злочин вчинено особами, з якими потерпілий мав конфлікт на побутовому грунті – версія, яка перевіряється завжди, з метою помсти – були випадки, коли потерпілий був свідком окремих подій. Зачепили також версію з інсценізацією злочину, хоча до неї дійшли після того, як вона була оприлюднена в ЗМІ для того, щоб її або підтвердити, або спростувати. Ще одна – злочин вчинено невстановленими особами з хуліганських спонукань раніше судимими за аналогічні злочини. Вона має менше право на життя, але буде перевірена.»

Ножове поранення, яке отримав Ігор Турський, кваліфікують як хуліганство, спричинене групою осіб. Але не виключено, що пізніше кваліфікація буде переглянута.

«У єдиний реєстр досудових розслідувань цей злочин внесений, як кримінальне правопорушення за статтею 296, частиною 4, ККУ – хуліганство спричинене групою осіб із застосуванням спеціально приготовленого предмету для спричинення тілесного ушкодження. На відео ми бачимо, що активно-пасивні дії також вчиняли інші особи. Звичайно, мотиви будуть переглядатися, але поки йдемо по цьому мотиву, і поки кваліфікація така. Кваліфікація залежить від суб’єктивної сторони вчинення злочину: від умислу, яким керувалася особа, яка вчиняла злочин. Все залежить від того, що збере слідство щодо умислу осіб, які це зробили.».

У поліції зазначають, що до нападу готувалися і, можливо, влаштували його показово.

«Із відео, яке ми маємо, видно, що Ігор Турський машиною під’їхав до школи, – розповів Олександр Богомол. – Після цього пішов у певному напрямку і тим самим напрямком повертався до автомобіля. Злочинці за 20 хвилин до його повернення до автомобіля, крутяться у тому районі і чекають жертву. Те що це було зроблено спеціально, цілеспрямовано, навіть показово, підтверджує відео. Більше не можу нічого сказати.».

Частину свідків події, які в той момент проходили по вулиці Грушевського, і яких зафіксували камери відео-спостереження, вже опитали. Особистості інших очевидців ще не встановили. Тому начальник поліції просить усіх, хто став свідком злочину або має відео того, що відбулося, звертатися до поліції. Просять звернутися до правоохоронців і власників автомобілів, які були припарковані біля місця скоєння злочину. Нагадаємо, що повідомлення про ножове поранення Ігоря Турського надійшло до поліції 22 лютого о 16.13 на вулиці Грушевського коло магазину Тайстра.