Головна Новини У Польщі видали книгу про надгробки тернопільських цвинтарів

У Польщі видали книгу про надгробки тернопільських цвинтарів

Одна із старих скульптур на Микулинецькому цвинтарі у Тернополі. (Фото Володимира Мороза з сайта te.20minut.ua.)

Здавалось би, кому можуть бути аж дуже потрібні і цікаві старі цвинтарі, крім тих, чиї рідні і близькі там поховані? Але ж ні.

Ось аж у Польщі не так давно видали книжку, присвячену кладовищам Тернополя та його околиць (тут треба зазначити, що свого часу територія Тернопільщини входила до складу Речі Посполитої, тож у регіоні залишилося дуже багато польських поховань).

«Кладовища колишнього Тернопільського повіту. Каплиці, гробниці і надгробки з написами, записаними латинськими літерами (1800-1945)» — видання під такою назвою (том другий) побачило світ у Кракові і є науковою розробкою дослідників Анни Сильвіа Чиж та Бартоломея Ґутовскі.

Серед розділів, наприклад, такі як «Іконографічні типи Матері Божої на кладовищах Тернопільського повіту», «Смерть і спасіння як наслідки первородного гріха. Сцена спокуси Єви на надгробках подільських кладовищ», «Про надгробну фотографію на кладовищах» тощо.

Зрозуміло, що книга написана польською мовою, однак у ній є й обширні виклади українською, тож автори пообіцяли надіслати певну кількість примірників і до українських бібліотек.

«Наша книга — це результат документації, що ведеться роками на цій території. Подальші роботи зосереджені навколо Збаража (один із райцентрів Тернопільської області з дуже давньою й цікавою історією. — Авт.). Ми сподіваємось продовжувати їх у наступному році», — написав у своїй передмові Бартоломей Ґутовскі.

Можна прочитати дослідження і в електронному вигляді за посиланням.

Світлана Мичко, Україна молода