Головна Новини У питній воді в Тернополі виявили тридцятисантиметрових червів

У питній воді в Тернополі виявили тридцятисантиметрових червів

До паразитологічної лабораторії ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» було доставлено питну воду для дослідження на збудники паразитарних хвороб: гельмінти, патогенні кишкові найпростіші. У пробі води змієподібно рухався черв’як, коричневого кольору, довжиною 30 см, діаметром 1,5 мм, який нагадував кінське волосся. Ідентифікований, як представник волосових (Nematomorpha), у народі «кінський волос».
Люди століттями вірили, що при купанні у водоймах «кінський волос» вгризався у шкіру на п’яті людини. Прогризаючи ходи всередину людського тіла, виїдав його зсередини, по кровоносних судинах добирався до серця та легенів, викликаючи болісну смерть. Але це всього на всього МІФ.
Волосові або волосатики (Nematomorpha) – тип двобічносиметричних паразитоїдних тварин. Морфологічно подібні до круглих червів – нематод. Більшість видів має довжину від 50 до 100 см, але відомі види довжиною до 2 метрів при 1-3 мм в діаметрі. Поширені волосатики по всьому світу. Дорослі особи, зазвичай, живуть у мілких прісних водоймах, волосатиків часто можна зустріти у місцях, де накопичується вода — зливні жолоба, канави, калюжі, тощо. Попадають вони і до колодязів, і до водогонів. Легше всього знайти клубки, у які ці черви скупчуються під час розмноження. Деякі завиваються навколо гілок, каміння на дні водойми. Відкладає до 1 млн. яєць у вигляді довгих білих шнурів, які кріпляться до водних рослин.
Не дивлячись на неприємний та загрозливий вигляд, волосатики цілком безпечні для людини і тварин. Людина може при купанні з водою проковтнути личинку. Через організм людини вона проходить транзитом назовні з випорожненнями. Хазяїном цього паразита є комахи (жуки, таргани, прямокрилі комахи), ракоподібні. В них личинки розвиваються. Діючи на нервову систему носія, заставляють його пересуватися до води. Після цього – проривають оболонку і виходять назовні. Комаха при цьому гине.
У цьому році склалися сприятливі умови для розмноження цих червів – тепла вода і високі температури повітря призвели до збільшення їх чисельності.
Таким чином, волосатики шкоди людині не несуть, тому боятися їх не варто. Присутність волосатиків у воді рахується ознакою чистої, незабрудненої води. Якщо ви помітили їх у водоймі, це означає, що вода там чиста, і можна сміливо купатися, не побоюючись цього «страшного звіра».