Головна Новини У «Перемозі» звучатиме музика пам’яті та надій

У «Перемозі» звучатиме музика пам’яті та надій

Нову концертну програму підготував для тернополян Муніципальний Галицький камерний оркестр. У репертуарі цього колективу вже є чимало цікавих, особливих музичних програма. Але новий концертний сезон він розпочне з неординарної і дуже важливої для сьогодення музичної події.
«Програма для нас неординарна, – розповів Василь Феленчак, художній керівник, диригент Муніципального Галицького камерного оркестру. – Я впіймав себе на думці, що якщо я живу і творю, то це завдяки тим, хто віддав своє життя за незалежність цієї землі. Це не просто музична програма, а мистецьке дійство, у якому буде задіяно не тільки слово, не тільки музика, а й відеоряд. На екрані буде показано століття нашої боротьби із 1914 до 2014 років. Називається програма «Світла тризна». Тризна тому, що є три твори, які визначають сутність програми: «Варіації в українському дусі» Василя Барвінського, саундтрек із кінофільму «Список Шиндлера. Мелодія» Вільямса і «Постлюдія пам’яті» молодої львівської композиторки Мар’яни Рудакевич. Василь Барвінський весь час перебував під репресіями, але залишив прекрасну музику, музику оптимізму, надію на те, що Україна стане незалежною державою. У його «Варіаціях» багато драматизму, але завершуються вони оптимістично. «Список Шиндлера» мені попався у партитурному варіанті і я тільки деякі обробки зробив, щоб підігнати його під звучання нашого оркестру, оскільки він написаний для більшого колективу. Це надзвичайно важкий твір, але я включив його до програми, тому що у ньому відтворені події пов’язані з цілим народом, і не тільки єврейським. Партія скрипки у цьому творі – це просто наше реальне життя, але майстерно відтворене у музиці. Мар’яна Рудакевич – наша землячка, талановита, має гостре, нестандартне, аналітичне мислення. У «Постлюдії пам’яті» вона показала стан, який був на Майдані 2014 року. Завершує програму твір Генделя «Пассакалія». Це класика і приклад того, до чого ми йдемо. Я хотів щоб програма закінчувалася на оптимістичній ноті, що ми вже розпочали шлях до повноцінної європейської країни. В той же час, така програма закликає до боротьби кожного з нас, до активної життєвої позиції, бо крім нас, нам держави ніхто не побудує.».
Участь у концертній програмі бере поет Олег Герман, композитор Мар’яна Рудакевич та запрошені гості. Програму будуть вести поетеса Олена Лайко та заслужений журналіст України Михайло Зубик. Концерт «Світла тризна. Музика пам’яті та надій» розпочнеться о 17.00 в Українському домі «Перемога» 19 листопада. Квитки вартістю 50-60 гривень можна придбати в касі Українського дому. Телефони для довідок: 52-15-00, 066 114 86 34, 096 320 00 73.