Головна Новини У педагогічному університеті передали владу новому ректору (фото)

У педагогічному університеті передали владу новому ректору (фото)

Урочиста академія з нагоди інавгурації нового ректора Тернопільського національного педагогічного університету Богдана Буяка відбулася 19 грудня. Святкове дійство зібрало разом студентів, численний колектив педагогічних та наукових працівників, завідувачів кафедр, деканів факультетів та гостей з інших університетів міста та закордону, представників влади.
«Коли я став ректором, тоді не було такої церемонії, та й передавати мені владу не було кому, – розповів багаторічний ректор вузу Володимир Кравець. – Попередній ректор просто залишив інститут і поїхав. У 1990-му році про інавгурацію знали хіба в церкві, а хоругви, мантії у нас з’явилися вже у кінці 90-тих. Тоді не було такого святкового призначення, просто обрали, привітали, і – до роботи. Через те я заздрю, що нинішній ректор отримає від мене владу у такому гарному залі, у такій гарній атмосфері. Я передам йому символічний ключ від храму науки, булаву для управління та ректорський знак. Богдан Буяк 11 років був проректором, а перед тим начальником відділу, це наш вихованець. У 95-му році у цьому ж залі я вручав йому диплом про закінчення історичного факультету».
До виконання обов’язків ректора ТНПУ Богдан Буяк, відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України приступив 15 грудня. А саму урочисту церемонію призначення на посаду вирішили провести 19 грудня. Голова облдержадміністрації Степан Барна зачитав наказ Міністерства і тоді перейшли безпосередньо до інавгурації. Богдан Буяк змінив свою синю проректорську мантію на червону – ректорську. Потім Володимир Кравець передав йому символи влади, як він жартома озвучив так: ключ від храму, ключі від кабінету та брелок, куплений у Парижі. Володимир Кравець переконаний, що одна з найнеобхідніших рис характеру для ректора – це хороше почуття гумору. Що, власне, він і демонстрував упродовж церемонії. Після символічної передачі влади молодому ректору він ще зазначив: «Шановні друзі, виявилося, що щоб стати ректором треба ще оформити стільки паперів…, але тепер я можу всіх поінформувати, що наш молодий ректор не має схильності до наркотиків, психічно врівноважений, у побуті скромний, у корупційних схемах не помічений, люстрації не підлягає, державі не зраджував, до криміналу не притягався і так далі… ».
Після інавгурації новий ректор склав присягу перед колективом університету та зачитав інавгураційну промову. На початку промови новий ректор зазначив, що тепер матиме що розповідати коли його запитуватимуть про чудернацький подарунок від Святого Миколая. «Буду розповідати, що Миколай мені приніс ректорську мантію та ключі він не зовсім останнього кабінету в цій установі.» А звершив свою промову Богдан Буяк так: «Сподіваюся на вашу підтримку і розуміння у майбутньому. Нас чекають непрості, але вірю, дуже цікаві часи розвитку системи вищої освіти в Україні та світі. Колектив університету завдяки нашій спільній позиції повинен утримувати традиційну першість серед закладів вищої освіти. Переконаний, що керувати – це означає не заважати хорошим людям працювати. Свого часу Рузвельт сказав хороші слова, які служитимуть мені своєрідним девізом: «Роби те, що можеш з тим, що маєш там, де ти є».