Головна Новини У міській раді затвердили вигляд електронного квитка

У міській раді затвердили вигляд електронного квитка

Взірець електронного квитка «Соціальна карта Тернополянина» затвердили під час чергового засідання виконавчого комітету 21 червня. Це буде пластикова картка на основі безконтактних носіїв довжиною 8 сантиметрів і шириною 5 сантиметрів, завтовшки до 1 міліметра. На лицевій стороні картки будуть розміщені персональні дані власника з іменем та фотографією, номер картки, герб Тернополя, штрих код і QR код. На зворотній стороні буде тематичне зображення, що міститиме брендування картки «Файна карта» та туристичний логотип Тернополя. Тут також буде інформація про повернення та вилучення картки. Залежно від виду електронного квитка – для учнів, студентів, пільговиків – він відрізнятиметься за кольором.

«Тематичне зображення буде різне для учнів і студентів, для тернополян, і для пенсіонерів та пільгових категорій населення, – розповів Віталій Васильків, директор ТОВ «Системний зв’язок». – Це буде зручно для контролю, для кондукторів. Дотиком картки до валідатора пасажир отримуватиме повний, пільговий або нульовий квиток. Таким чином буде фіксуватися зобов’язання міста перед перевізником відшкодувати вартість перевезення пільгового пасажира. Перше, що нам потрібно – це порахувати загальну кількість перевезених пільговиків, щоб розуміти, які об’єми компенсації необхідні місту для забезпечення нормального функціонування перевізників. У тролейбусах зараз встановлюються кріплення на стаціонарні валідатори, щоб розвантажити роботу кондукторів, хоча вони паралельно будуть працювати у тролейбусах. Кожен власник персоніфікованої картки чи транспортної картки може доторкнутися до пристрою і взяти квиток з валідатора. У маршрутках також встановлюються стаціонарні термінали і водій буде видавати квитки пасажирам по мірі їх входу. Розраховуватися за проїзд можна буде готівкою, карткою тернополянина або неперсоніфікованою транспортною карткою, тобто квитком тривалого терміну з певною кількістю їздок, які можна придбати у пунктах продажу в різних районах міста. Ще будуть такі ж квитки на автобус. Електронні квитки можна буде поповнювати у пунктах їх продажу, інформація про які є на сайті detransport.com.ua . Їх можна буде  поповнити на довільну суму коштів і ті кошти будуть списуватися відповідно до тарифу транспорту. На квитку буде відображатися скільки залишилося коштів, термін дії картки або залишок їздок.»

Зараз електронні квитки виготовляють для учнів та студентів. Пізніше їх робитимуть для пільгових категорій і для усіх бажаючих тернополян. За словами Віталія Васильківа пізніше тариф на проїзд буде підвищуватися, а власники електронних квитків зможуть платити дещо менше, тобто користуватися такими картками буде вигідніше. Зараз електронний квиток коштує 57 гривень.

«Електронна картка містить чіп і радіомодуль, який дозволяє дотиком контактувати з валідатором, – каже Віталій Васильків. – Така вартість також зумовлена рівнем захисту картки. Нам потрібно, щоб дані про картку не були скопійовані, звичайний пластиковий носій, тобто квиток тривалого терміну, коштує 15 гривень, а картки містять фото, ім’я власника – це окрема матриця на кожну картку робиться для друку, це займає більше робочого часу, картка вищого рівня захисту, і відповідно вона ламінується, щоб термін її дії був якомога довший.».

Свої електронні квитки вихованці навчальних закладів зможуть отримати з початком навчального року. Незабаром подавати документи на отримання таких квитків матимуть можливість пенсіонери, інші пільгові категорії та звичайні тернополяни. Що для цього необхідно і де це можна буде зробити у міській раді повідомлять згодом.