Головна Новини У міській раді вирішили демонтувати «Літак»

У міській раді вирішили демонтувати «Літак»

Оголосити конкурс на кращий проект пам’ятника, який має замінити «Літак» на Східному, вирішили на черговому засіданні виконавчого комітету 25 серпня. Саме такою стала відповідь міської ради на петицію, яку подав Олег Базар. Нагадаємо, що він пропонував повністю зберегти існуючий монумент без змін, і зробити його реконструкцію. Петиція набрала більше трьохсот голосів тому її винесли на розгляд виконавчого комітету.

Начальник управління архітектури, містобудування та кадастру Василь Бесага повідомив, що ще у 2012 році відповідна комісія рекомендувала демонтувати літак, оскільки конструкція аварійна і несе небезпеку для життя людей. А до того також були пропозиції встановити на місці літака пам’ятник Данилу Галицькому, Незалежності, тощо. А нещодавно архітектурно-будівна рада підтримала і затвердила проект пам’ятника архітектора Івана Осадчука. Ідею про те, що літак таки необхідно зняти підтримали й члени виконкому.

«Жодної історично-культурної цінності цей об’єкт немає, – каже Леонід Бицюра, заступник міського голови. – Він, навіть, не був занесений у Держреєстр пам’ятників, він носить ностальгічний характер, але не вписується в середовище за оцінками фахівців. Йде мова про те, що рішення мають приймати люди, які мають відповідну освіту, фах і досвід. Тому пропоную оголосити конкурс з відбору пропозицій.».

Ще один заступник міського голови Владислав Стемковський зазначив, що демонтувати літак необхідно раніше аніж він самостійно «приземлиться» через сильний вітер чи грозу. А присутній на засіданні депутат Іван Зінь запропонував оголосити конкурс на пам’ятник Героїв АТО. Після короткого обговорення зійшлися на тому, що літак не будуть демонтувати до того часу, поки не буде розроблений проект нового пам’ятника.

«Враховуючи висновки комісії щодо аварійності конструкції немає потреби його утримувати, – зазначив міський голова Сергій Надал. – Враховуючи закон «Про декомунізацію» також немає потреби його утримувати. Є пропозиція доручити управлінню архітектури оголосити конкурс серед тернополян на кращий проект пам’ятника, який може бути на тому місці, а також підшукати місце, де можна встановити демонтований літак».