Головна Новини У міськраді розповіли, хто не справився зі стихією

У міськраді розповіли, хто не справився зі стихією

За попередню добу, як зазначають синоптики, на Тернопільщині випало снігу більше, ніж за весь місяць. З початку снігопаду, ввечері 12 листопада, комунальні служби працювали у посиленому режимі, практично цілодобово. До очищення міста було залучено 27 одиниці спеціалізованої техніки та 24 одиниці техніки ЖЕКів. Та все-таки через постійний снігопад розчистити місто від снігу повністю не вдалося, виникли проблеми і з громадським транспортом.

«Розуміючи, що за ніч все місто не може бути повністю приведене до чистоти, після засідання штабу, було прийнято рішення направити всю техніку в першу чергу на очищення доріг для проїзду громадського транспорту, очищення і підсипання схилів, підйомів, заїздів до лікарень. Всю техніку ЖЕКів направили на очищення під’їздів до шкіл і садочків. Ми розуміли, що не встигнемо розчистити повністю тротуари і пішохідні ділянки, ми на це йшли свідомо, бо наше завдання було зберегти функціонування міста. Для цього треба було забезпечити рух громадського транспорту, проїзди до хлібозаводів, лікарень та забезпечити навчальний процес. Це нам вдалося зробити. Розумію, що залишились неочищеними тротуари, не прочищеними двори. Була велика проблема з дворами, тому що через транспорт, який мешканці залишили в дворі, техніка просто не могла заїхати. Через це багато дворів залишились неочищеними. Сьогодні техніка ЖЕКів буде повністю направлена на очищення тротуарів, пішохідних ділянок і на роботу з дворами і міжквартальними проїздами.».

Належним чином не було організовано роботу з очищення через відсутність достатньої кількості спеціалізованої техніки. Підприємство, яке відповідає за прибирання міста «Тернопількомуналсервіс», з 11 машин випустило на дороги тільки сім. В екстреному порядку довелося заключати угоди з іншими підприємствами міста, які мають відповідну техніку.

«Велика затримка в прибиранні виникла через те, що підрядна організація, яка має підписану угоду на зимове утримання міста «Тернопількомуналсервіс», не виконала свої зобов’язання, – сказав Сергій Надал. – У перший день негоди замість 11 одиниць спеціальної техніки, яка мала розчищати і посипати протиожеледеву суміш, виїхало працювати лише сім одиниць. У суботу-неділю були оперативно підписані угоди з існуючими у Тернополі будівельними і дорожніми організаціями. Ми додатково залучили до прибирання всю існуючу техніку. Загалом на дорогах міста працювало 27 одиниці і 24 одиниці техніки ЖЕКів працювала у дворах, біля шкіл і садочків. Зараз будемо вивчати доцільність співпраці з «Тернопількомуналсервіс», юристи будуть готувати позов про виставлення штрафних санкцій з приводу невиконання договірних зобов’язань. Легше всього розірвати договір, але питання в тому ким їх замінити, хто має достатньо техніки для такої роботи.».

А перевізники просто не розчистили від снігу власну територію і тому у понеділок зранку частина маршруток не виїхала. Міський голова зазначив, що упродовж дня повноцінний рух громадського транспорту має бути відновлений.

«Ми забезпечили повністю виїзд громадського транспорту, – каже Сергій Надал. – Спеціально, щоб виїхали маршрутки, були розчищені під’їзди до всіх автобусних парків, в тому числі і приватних. На жаль, зранку вони не виїхали тільки по вині самих перевізників, тому що їхня власна територія була не розчищена. Управлінню транспорту дано доручення вивчити можливість притягнення до відповідальності і накладення штрафу на перевізників, які зірвали перевезення пасажирів. Наразі вони свою територію потроху розчищають, автобуси виїжджають. Думаю, упродовж дня робота громадського транспорту повністю буде відновлена, також буде забезпечено розчищення проходів для пішоходів.».