Головна Новини У минулій сміттєвій кризі в Тернополі замішані не тільки свободівці

У минулій сміттєвій кризі в Тернополі замішані не тільки свободівці

Проблема з вивезенням сміття, яку обговорювали в Тернополі 7 років тому, сьогодні знову на слуху. А все через ситуацію у Львові. А поки львівяни вирішують свої проблеми, пригадаємо розвиток «сміттєвої кризи» у нашому місті. Починалося все так…

У 2006 р. тодішній очільник міста Роман Заставний замовив в Інституті Марзєєва виготовлення проектної документації по рекультивації Малашівецького сміттєзвалища. І вже наступного року Тернопіль став здобув перемогу в конкурсі на кращий проект по рекультивації сміттєзвалища. Тоді уряд розпорядився застосувати такий пілотний проект саме в нашому місті. Але не встигли.

Гальмувати цей процес почали із приходом на пост прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у 2007 р. За ініціативи голови облдержадміністрації того часу Юрія Чижмаря, було продумано, як створити проблему із вивезенням відходів в обласному центрі, аби через це звільнити з посади мера Романа Заставного. Справа в тому, що Роман Йосипович тоді заявляв, що колега Чижмаря, директор «Будівельника» Зеновій Щепановський не зовсім чесний у своєму бізнесі. Та тоді план із блокуванням звалища швидко підхопило ще мало кому відоме ВО «Свобода». За попередньою схемою тодішнього голови ОДА, напередодні місцевих святкувань, в серпні, мешканці мали заблокувати вїзд на Малашівське сміттєзвалище. Потім спеціально створена комісія вводить надзвичайний стан, відкриває кримінальну справу на мера, а депутати висловлюють йому недовіру. В той же час бос Юрія Чижмаря – Балога ініціює відставку Заставного у Верховній Раді та оголошує перевибори. Проте така ідея не втілилася коли комісія не ввела у Тернополі надзвичайний стан. Лише свободівцям вдалося підкупити жителів Малашівців, що на виборах і привело їх до влади в місті.

Наразі міський голова від «Свободи» керує Тернополем вже шостий рік. І хоч йдучи на вибори, обіцяв тернополянам знайти нове місце для вивезення відходів – сміття продовжують вивозити у Малашівці. Сьогодні Сергій Віталійович невтомно розповідає про рекультивацію Малашівецького сміттєзвалища і заспокоює тернополян. Тим часом придбана за 2 млн.грн. під керівництвом також свободівця Олексія Кайди сміттєсортувальна лінія заржавіла, так і не бувши встановленою. Що думає з цього приводу головний герой сміттєвої кризи 2009 року Роман Заставний, він коментувати відмовився.