Головна Новини У лікарнях Тернопільщини легалізують хабарі?

У лікарнях Тернопільщини легалізують хабарі?

Зрозуміло, що зміни в медичному обслуговування потрібні, що певна частина медичних послуг в державі можуть бути за плату. Але цілком зникає розуміння того, що завтра буде безоплатним, що гарантоване державою, пише from-ua. Виникає цілком слушне питання, а за що українці платять податки? Для яких цілей постійно підвищуються акцизи?

Проект Закону 2309а-Д щодо автономізації лікарень та запровадження платних медичних послуг для населення, що сьогодні має усі шанси стати законом , всупереч статті 49 Конституції України узаконює плату фізичних осіб за медичні послуги і отриману медичну допомогу.

Стаття 18 Основ законодавства про охорону здоров’я (в редакції проекту 2309а-Д) чітко зазначає, що «заклади охорони здоров’я можуть використовувати для підвищення якісного рівня медичного обслуговування населення кошти, отримані від фізичних осіб. Але проектом, як і жодним іншим законом України, не обмежено розмір цієї доплати, і, головне, не обмежено кількість платних послуг. Якщо проект закону буде проголосовано без поправки на встановлення обмежень платних послуг у кількості хоча б 20%, то через рік його дії, цілком реально, що у державних лікарнях тільки 20 відсотків послуг залишаться безкоштовними.

У пацієнтів стосовно цього своя позиція. Так 60-річна тернополянка на запитання чи готова вона платити за ті чи інші послуги відповіла: “Я і нині плачу, тільки в кишеню. А так може ті гроші підуть на розвиток лікарні”.

Тож коли і які саме медичні послуги стануть платними – невідомо. В управлінні охорони здоров’я ТОДА сказали, що про ці нововведення поки  нічого не чули.