Головна Новини У Львові розповіли рецепт як зупинити корупціонера

У Львові розповіли рецепт як зупинити корупціонера

антикорупційний комітет

3 листопада 2016 року, – «Як зупинити корупціонера? Е-декларування і контроль з боку суспільства» – семінар-брифінг з такою назвою розпочався сьогодні у Львові.

Е – декларування, офіційно запроваджене з 1 вересня поточного року, не випадково нині перебуває на вістрі суспільного інтересу. Адже, за свідченням міжнародних та вітчизняних експертів, саме декларування статків службовців допоможе побороти корупцію в нашій державі, яка є чи не основним гальмом розвитку економіки та поліпшення життя людей.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) – перший в Україні спеціалізований орган із запобігання корупції та формування і реалізації державної антикорупційної політики. Навіщо воно створене, як функціонує, чим відрізняється від інших державних антикорупційних інституцій? Як працює е-декларування в Україні, і як декларують майно держслужбовці в інших країнах світу? Ці теми з журналістами обговорять експерти Світового банку, представники НАЗК та Центру протидії корупції.

Окрім знань та корисної інформації, що допоможе журналістам краще знатися на питаннях антикорупційної політики, важливою темою зустрічі стане пошук відповідей на запитання: «Яким чином спільними зусиллями перетворити е-декларування на справді дієвий інструмент суспільного контролю та запобігання корупції?». Тут стане у нагоді практичний досвід активістів громадського сектору із викриття нечистих на руку посадовців.

Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (реєстр декларацій, або система е-декларування) — електронна онлайн-система, що дозволяє вносити, перевіряти та оприлюднювати майнові декларації держслужбовців та інших осіб, що згідно з законом зобов’язані це робити. Реєстр створюється на виконання Закону України «Про запобігання корупції», який набув чинності у квітні 2015 року. Законодавство передбачає відповідальність, у тому числі кримінальну, за надання завідомо недостовірних відомостей в декларації. Термін подання електронних декларацій за 2015 рік спливає наприкінці жовтня 2016 року. Забезпечення функціонування Єдиного державного реєстру декларацій, а також перевірка декларацій є відповідальністю Національного агентства з запобігання корупції.