Головна Новини У Кременці чоловік заплатив 25 тис. 500 грн за сосну

У Кременці чоловік заплатив 25 тис. 500 грн за сосну

Причому йдеться не про шахрайство, а добровільну сплату штрафу в дохід держави за завдані збитки.

Починалося все у середині січня ц. р. Опівдні такий собі Андрій (з етичних міркувань ім’я обвинуваченого змінено) вийшов погуляти з собакою і, випадково чи ні, зайшов на територію заказника «Воронуха», який входить до складу Підлісецького лісництва Державного підприємства «Кременецьке лісове господарство» і належить до природно-заповідного фонду України. Відтак охороняється законом, пише Номер 1

Отож, прогулюючись між дерев і дихаючи свіжим повітрям, раніше несудимий добродій раптом помітив 12 колод нещодавно зрубаної сосни. Ясна річ, дерева було заготовлено незаконно та підготовлено до вивезення. Зрештою, можна припустити, що насправді Андрій сам і зрубав їх. Однак це довести не можливо.

Та слідство встановило, що тієї ж ночі чолов’яга до свого автомобіля «Опель» причепив підводу, приїхав у ліс та забрав деревину. Вартість зрубаної сосни становила 6 тис. 66 грн.

Проте далеко не заїхав, а був затриманий поліцією. Оскільки жодних документів добродій пред’явити не міг, за незаконну порубку дерев у природно-заповідній зоні (ч.3 ст. 246 КК України) проти нього було порушено кримінальне провадження. Звинувачення досить серйозне, адже передбачає навіть тюремне ув’язнення від 3-х до 5 років.

Коли чоловік усвідомив, чим йому загрожує «знахідка», то погодився укласти з прокуратурою угоду про визнання винуватості та сплатити визначений законом штраф у розмірі 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 25 тис. 500 грн.

Кременецький районний суд угоду затвердив. Відтак чоловіку доведеться сплатити у дохід держави штраф і ще понад 4 тис. грн. процесуальних за проведення експертиз.

Звісно, хтось може дорікнути, що одні вагонами вирубують, а тут людина знайшла колоди… Але ж чому Андрій офіційно не звернувся за дозволом до лісництва? Тож тепер доведеться заплатити у 4 рази дорожче.

Олекса Чиж