Головна Новини У Кременці напередодні Дня вчителя протестуватимуть педагоги

У Кременці напередодні Дня вчителя протестуватимуть педагоги

Акція протесту 1 жовтня о 15:00 біля адміністрації міста Кременця.

“За останні два тижні ситуація ніяк не змінилася: влада ніяк не реагує на ситуацію, яка склалася… знаходяться «відмазки», знаходяться правові норми… Але як сазала одна мудра людина: «Закони потрібні для тих, хто вміє їх порушувати»… І ця влада, відкидаючи закони, логіку, мораль, людяність робить все НЕ ТАК по одній із двох причин: 1) Особистий інтерес; 2) Некомпетентнісь;

Тому хочеться висловити ці вимоги простішою мовою:

1) Не ДОГАНИ, а ВІДСТАВКИ усіх можновладців, хто причетний до питань реформування, оптимізації і т.д. освіти!!!

2) Організувати Міністерську перевірку по питаннях освіти!!!

3) Проявляти повагу до освітян та інших працівників бюджетних сфер!!! (Це для влади найважче)

4) Є ще багато питань на рахунок розвитку Кременецької ОТГ, тому ЗАПРОШУЄМО усіх, кого турбує ця проблема…

2021 рік став одним із найважчих та скандальних в історії освіти Кременеччини за останніх двадцять років.Початок 2021 року ознаменувався розпорядженням міського відділу освіти щодо зменшення виплати надбавки за престижність праці педагогічним працівникам до 5 %. Це пояснювалося нестачею коштів через нестачу освітньої державної субвенції громаді на 2021 рік.

Попри це уже у січні місяці розпочалися затримки із виплатою заробітної плати, що продовжується і на даний час.Представники міської ради (міський голова, перший заступник, начальники фінансового та відділу освіти) наголошували на тимчасовості даного явища та її «вирівнювання» до виходу працівників освіти у відпустку. Але відпускні були виплачені лише у другій половині серпня, і то за рахунок проведення процедури зрівнювання освітньої субвенції.

Що характерно, так те, що протягом першого півріччя лунали різні цифри нестачі коштів для виплати заробітної плати педагогічним працівникам від 3,5 до 17 млн. грн. Уся провина керівництвом міста скинута на центральні виконавчі органи влади та «формулу», за якою було визначено розмір освітньої субвенції для громади. Разом з тим, міське керівництво «скромно» замовчує, що власником усіх освітніх закладів на території громади є Кременецька міська рада, а отже відповідальність за їх розвиток, у тому числі оплати праці, лежить саме на ній.

Уся ця ситуація свідчить або про свідому дезінформацію громади щодо реальних фінансових справ в освітній галузі, або ж про некомпетентність її керівництва.Дана ситуація ускладнилася тим, що при погодженні тарифікації на 2021-2022 навчальний рік були зняті фактично усі можливі доплати педагогічним працівникам, що ставить їх у незавидне фінансове становище до серпня 2022 року включно. Досвід попередньої діяльності Кременецької міської ради у період 2016-2020 років свідчить, що ситуація не йшла до кращого, а те зниження соціальних стандартів працівників освіти, яке вони відчули у минулому не вирішилося у позитивну сторону. Це свідчить про глибоку депресію освіти Кременеччини та не бачення керівництвом громади перспектив її розвитку.У незавидному становищі опинилися і технічні працівники освітніх установ громади. Попри постійні затримки із виплатою заробітної платні вони стикнулися із процесом звільнення з роботи. При чому рішення щодо їх скорочення міська рада приймає без будь-яких консультацій та погоджень із керівниками навчальних закладів. Через це процес скорочення технічних працівників має негативні наслідки не тільки у соціальному, а і господарському плані, так як унеможливлює виконання закладами освіти цілого ряду притаманних їм функцій.

Досить часто у діях міської ради характерний волюнтаризм та некомпетентність, коли готуються абсолютно нераціональні та не вивченні рішення, зокрема щодо структурних підрозділів Волинського ліцею імені Нестора Літописця, коли дані питання вивчалися уже після підготовки проектів рішень.Але найбільш резонансними стали події, пов’язані із оптимізацією закладів освіти Кременецької міської ради. Уся пророблена робота завершилася одним – пониженням ступеня Чугалівської гімназії до статусу початкової. Але навіть такі дії показали повну некомпетентність міського керівництва: відділ освіти не спромігся виконати рішення сесії, а керівництво міськради не спромоглося проконтролювати його виконання. Сам вибір даного закладу щодо його реорганізації не базувався фактично на жодних розрахунках і став жертвою внутрішніх інтересів окремих депутатів. Ситуація закінчилася тим, що остаточне рішення було прийняте лише 30 серпня 2021 року, внаслідок чого діти села Чугалі були позбавлені можливості отримувати освітні послуги. Загострення ситуації призвело до акту голодування Надії Медецької, що спричинило значний резонанс у межах нашої держави.

Варто зазначити, що рішення щодо реорганізації Чугалівської гімназії приймалися 3 червня (напередодні Останього дзвінка) та 30 серпня (напередодні Першого дзвінка), які мають не тільки організаційне значення, а й духовно-символічне для учнів, батьків та вчителів. Це свідчить про моральну незрілість очільників міста вирішувати питання освіти міста.

Виходячи із вищесказаного вимагаємо:

На найближчій сесії Кременецької міської ради обговорити питання становища та розвитку освіти громади із прийняттям рішення щодо завдань, які необхідно виконати. Недопустимо проведення оптимізації та реорганізації за принципом «з сьогодні на завтра»: діти, батьки та вчителі мають бути готовими до даних кроків, а не поставлені за день перед фактом Програма оптимізації мережі освітніх закладів Кременецької міської ради має бути прийнята не пізніше як до грудня 2021 року та стати складовою при формування бюджету громади на 2022 рік. Вона має включати у себе абсолютні усі сторони: кількісний склад учнів, перспективну демографічну ситуацію, кадровий склад освітньої установи, її матеріально-технічне забезпеченість, віддаленість, вплив на культурно-соціальний розвиток села, майбутнє приміщень і т.п. Недопустимим є протегування та, навпаки, прискіпливе ставлення окремих навчальних закладів: об’єктивність, об’єктивність та тільки об’єктивність.При формуванню бюджету є недопустимим закладення фінансування освітніх закладів, коли уже із січня місяця закладається борг усім категоріям їх працівників.Ініціювання перевірки Міністерства освіти та науки діяльності відділу освіти Кременецької міської ради щодо вивчення відповідності його дії чинному законодавству та ефективності у прийнятті рішення.

За результатами даної перевірки сесія Кременецької міської ради зобов’язана прийняти кадрові рішення у сфері освіти громадиНасамкінець: освіти на території громади, це не баласт (за висловами очільників) громади на її шиї, який стримує її розвиток, а навпаки ефективний інструмент її розвитку за умови цілеспрямованої та послідовної діяльності, яка спирається на виключно чинне законодавство та здоровий глузд” – пише вчитель з Кременця Андрій Волянюк