Головна Новини У Козові сортуватимуть сміття

У Козові сортуватимуть сміття

Європейські цінності у містечках України активно впроваджує Агрохолдинг «МРІЯ» разом із місцевою владою. Проект «Європейська Козова» днями презентували у селищі, а точніше його  I етап, в рамках якого було організовано цілу акцію по організації роздільного збору твердих побутових відходів.

Проект є новою ініціативою для районних центрів та сільської місцевості. На Тернопільщині Агрохолдинг «МРІЯ» впроваджує два таких пілотних проекти. В  Козові уже стартувала ініціатива, на черзі – Зборів. У рамках проекту по селищі розташовано 20 сміттєвих майданчиків з трьома контейнерами різних кольорів. Зокрема синій контейнер призначений для паперових відходів, зелений  – для скла, а жовтий – для пластику. Також куплений спеціальний прес, для того щоб відсортоване сміття можна було б спресувати. Таким чином воно стане легшим для подальшого транспортування. Загалом для реалізації ініціативи Компанією було виділено понад 150 тис. грн. Проект є масштабним, готувались організатори три місяці. За цей час розробили стратегію, їздили у інші міста для обміну досвідом.

  • Виношували ідею достатньо довго, продумували деталі, спілкувались із тутешньою владою, – стверджує співорганізатор заходу представник Агрохолдингу «МРІЯ» Павло Демборинський. – При написанні проекту ми звертались до Кафедри Загальної біології та методики навчально-природничих дисциплін, зокрема, доцент кафедри Галина Богданівна Гуменюк надала компетентну підтримку.  Загалом не байдужих допомогти реалізувати проект знайшлось чимало. Основна мета проекту  – навчити молоде покоління дбати про екологію та навколишнє середовище, саме тому ми активно залучили до просвітницької роботи місцеві школи. Наступний етап нашого проекту– це поширення його на прилеглі села та містечка.  Сподіваємось, що місцеві допоможуть прижитись ініціативі.»- зазначив пан Павло.

До проекту долучились місцевізагальноосвітні навчальні заклади , на підтримку акції провели цілу агітаційну компанію, а також  стилізований флешмоб. За словами дітей, саме вони навчатимуть старше покоління правильно поводитись  з побутовими відходами.

  • Ми сьогодні розповідаємо людям про те, як сортувати сміття – розповіла учениця місцевої гімназії Юлія Марків – На підтримку акції ми проведемо флешмоб. А після цього підемо вулицями Козови – вчити людей правильно поводитись із відходами – поділилась активістка.

Проект підтримала місцева влада, відділ освіти, духовенство, молодіжна організація НСОУ «Пласт», а також КП «Благоустрій». На території останнього розташований спеціальний прес, який допоможе уже сортоване  сміття робити компактним для транспортування.

  • Несортоване сміття – це непотріб, а відсортоване – сировина, – зазначає директор КП «Благоустрій» Сергій Володимирович Добалюк. – Якщо правильно поводитись із відходами, то можна його продавати за непогані гроші, за які можна купити щось для міста. Зараз ми розставили сміттєві баки  у людних місцях, якщо буде потреба ми збільшимо їх кількість.

Організатори акції сподіваються на підтримку громади, адже саме соціальна відповідальність жителів Козови допоможе проекту «Європейська Козова» прижитись у селищі.

Ірина Пискур