Головна Новини У Козові вдруге проведуть унікальний фестиваль

У Козові вдруге проведуть унікальний фестиваль

Другий фольклорний аграрно-мистецький фестиваль «КозаФест» відбудеться цього року у серпні в Козові. Це єдиний в Україні фестиваль, де головною дієвою особою є тварина – коза. Перший захід відбувся минулого року і видався успішним. Тож організатори вирішили продовжувати у такому ж дусі.

«Як і минулого року основною дієвою особою будуть живі, справжні кози, – розповів Олег Макогін, співорганізатор «КозаФест». – Будемо і цього року запрошувати господарів тварин на фестиваль. Минулоріч фермери представили дві породи кіз, також своїх домашніх тварин привели козівчани. Усього було більше двох десятків кіз. Думаємо цього року їх буде більше, роботу у цьому напрямку ведемо. Всім учасникам фестивалю – власникам кіз ми давали грошові заохочення, щоб вони кіз приводили, і цього року будемо це робити. Адже саме кози творили атмосферу фестивалю і навколо кіз все відбувалося. Будуть школи нам допомагати, дитячий театр «Дивосвіт», навколишні села. Аграрно-мистецький дух фестивалю хочемо зберегти і розширити. Це основне, що має там бути.».

Запросять на фестиваль і гостей з інших населених пунктів, які у своїй назві чи гербі мають козу. Також їм пропонують увійти до Асоціації осідків кози.

«Після першого фестивалю до Асоціації входить тільки три населені пункти Козівського району: Козлів, Козова і Козівка, – розповів краєзнавець Сергій Ткачов, ідейний натхненник фестивалю. – Цього року думаю приєднається село Козина Гусятинського району, офіційно це вже майже вирішено. А село Козівка отримає свій герб, що буде офіційно оголошено під час фестивалю. Коза – досить популярна назва і в Україні, і в Європі. У Волинській області є Козлів, Козовата, два села Козловичі і Козин, хутір Рудка Козинська. Ми встановлюємо з ними контакти, щоб представники цих сіл, хто забажає, приїхали на фестиваль. Наприклад, у селі Козьова Сколівського району Львівської області висловили побажання, щоб цей фестиваль став мандрівним і в один із років завітав до них. Ми розіслали запрошення в села і містечка в Україні і намагаємось зав’язати контакти з польськими населеними пунктами. Є у них гміна Дві кози, але поляки важко йдуть на контакт. Найближчий наш сусід місто Люблін має у гербі козу, там громадські організації відгукнулися та обіцяють прислати свої мистецькі колективи на фестиваль, буде також угорський колектив.».

Під час першого фестивалю з’ясувалося, що найбільше радості захід приніс малечі, яка мала можливість досхочу погратися з кізоньками. Тому цього року дитячим розвагам також приділять особливу увагу. Буде і кулінарна складова програми. Наприклад, минулого разу особливою популярністю серед гостей користувався кисіль із козячого молока. І цього разу організатори просять представників громадського харчування зголошуватися зі своїми ідеями щодо страв із козячого молока або сирів.

Цьогорічний «Козафест» відбудеться у другу неділю серпня – 12 або 13 числа. Організатори наразі ще вирішують остаточну його дату.