Головна Новини У Києві говорили про “свавілля” тернопільських поліцейських

У Києві говорили про “свавілля” тернопільських поліцейських

Механізми реагування на випадки катувань в Україні потребують негайного перегляду, а до того часу необхідно проводити неупереджені та повні розслідування застосування тортур поліцією, навіть якщо жертви не хочуть подавати заяви, – про це йшлося на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

На зустріч із журналістами для обговорення інформації, поширеної в інтернет-мережі про свавілля тернопільських поліцейських, приїхали представники ГУНП в Тернопільській області.

За словами Олександра Кушки, головного спеціаліста відділу Управління забезпечення прав людини Національної поліції Тернопільщини, уся інформація, яка з’являлася на місцевих інтернет-ресурсах щодо ймовірних фактів катувань та жорстокого поводження з затриманими, перевірялась ним особисто спільно з інспекцією по особовому складу управління кадрового забезпечення ГУНП.

На сьогодні із п’яти фактів, викладених у матеріалі, три не підтвердилося, по двох ще тривають перевірки.

Усі матеріали службових розслідувань щодо неправомірних дій працівників поліції, передані до прокуратури. Уже прокурор, перевіривши законність розслідувань, приймає рішення: або затверджує висновок, або вносить відомості в ЄРДР за статтею 365 ККУ – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу і ініціює додаткове розслідування.

В 2017 році з шести кримінальних проваджень, відкритих відповідно до статті 365 щодо працівників поліції, п’ять закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину, одне провадження ще розслідується.

Учасники зустрічі домовилися про співпрацю та відкритість у роботі. Представники поліції Тернопільщини заявили, що вони та керівник поліції краю Олександр Богомол завжди готові до діалогу, до активних дій, до роботи з громадськими активістами, а основне – це захист прав та свобод людини і довіра до працівників у формі, повідомили у прес-службі поліції.