Головна Новини У Зарваниці паломники зможуть доторкнутися до каменю із Гробу Господнього

У Зарваниці паломники зможуть доторкнутися до каменю із Гробу Господнього

Унікальну культову споруду «Український Єрусалим» освятять 27 серпня у Марійському духовному центрі «Зарваниця». До неї увійшли копії найбільших християнських святинь, які розташовані на Святій Землі, центральною з яких є копія Гробу Господнього. Освячення та відкриття «Українського Єрусалиму» відбудеться під час Успенської прощі. Участь у заході візьмуть блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ та хранитель Святої Землі францисканець, отець Франческо Паттон. Він привезе камінь із Гробу Господнього, який вмонтують у копію споруди в Зарваниці.
Коли ми подивимось на контекст життя християн і паломників, то побачимо, що кожен народ прагне мати певні святині які є у Святій Землі, – каже отець Іван Січкарик, референт зовнішніх зв’язків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. – Щоб відчувати через присутність тих святинь, копій духовний зв’язок зі Святою Землею. Упродовж історії християнства ми бачимо, як кожна людина прагне доторкнутися до тих місць, де Господь-Спаситель ступав, навчав, перебував. Тому присутність у Зарваниці цього комплексу, зокрема копії Гробу Господнього, є важливим моментом зростання у вірі для кожної людини, яка туди прийде. Це найперший і найголовніший момент.
Ідея спорудити подібний комплекс виникла коли митрополит Василій Семенюк та отець Володимир Фірман перебували у німецькому Айхштетті, де й побачили копію Гробу Господнього. Пізніше делегація Тернопільсько-Зборівської єпархії побувала у Святій Землі, де зустрілася із кустодієм, тобто хранителем Святої Землі Франческом Паттоном, який опікується християнськими святинями. Саме він дав дозвіл, щоб в Україні спорудили копію Гробу Господнього. Будівництво його копії у Марійському духовному центрі розпочали влітку 2014 року. Консультантом по архітектурі був Михайло Нетреб’як, нагляд за будівельними робами виконував отець Володимир Зозуляк, який має відповідний фах, також скульптор Роман Вільгушинський, дизайн споруд і ландшафту належить Соломії Зозуляк.
Для будівництва ми використали вапняк, який після висушування вже не набирає вологу, – додає отець Іван Січкарик. – Також він широко використовується при зведені різних споруд у Малій Азії, Європі. Ми брали камінь з Бережанщини, з кар’єрів біля гори Лисоні, з Потуторів. І коли ми вже збудували Гріб Господній, то паломники висловлювали думку не зупинятися тільки на цій споруді, а розшири комплекс, пропонували свою допомогу, волонтерське служіння. Тому поряд із Гробом Господнім постали нові споруди: Голгофа, Сад з дерев маслини, Святі сходи, купіль Ветезда, Ліонські ворота та Вежа Давида. Входячи в «Український Єрусалим», паломник у певний спосіб переживатиме зустріч з Христом через ці унікальні споруди. Кожна зі споруд також має біблійне розуміння, оскільки вони згадуються у Святому письмі. На кожній зі споруд буде таблиця з назвою та цитата з Біблії, щоб людина могла в душі вибудувати відповідний зв’язок та пережити щось подібне до того, що відбувається під час Хресної дороги. Тут вона входитиме у біблійний вимір, в історію спасіння людського роду та кожного зокрема.
На церемонію освячення прибуде хранитель Святої Землі отець Франческо Паттон та його вікарій отець Добромір Яшта. До Зарваниці вони привезуть частинку каменю з Гробу Господнього. Його помістять у колбу, і він зберігатиметься у копії Гробу Господнього. Освячення «Українського Єрусалиму» розпочнеться 27 серпня о 15.00. На подію запрошують усіх вірних.