Головна Новини У Зарваниці відбулася Успенська проща

У Зарваниці відбулася Успенська проща

27-28 серпня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» з нагоди празника Успення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці відбулися святкові богослужіння, в яких взяли участь прочани з різних куточків Галичини та Поділля. Традиційно найчисельнішою була група вірних Коломийської єпархії. Однак через карантинні заходи кількість паломників була обмеженою. Невеликі групи прочан впродовж 5-6 днів пішки долали непростий шлях, щоб прибути до цього славного відпустового місця.

27 серпня, у переддень свята, в каплиці біля парафіяльного храму відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) у співслужінні декана Зарваницького о. Володимира Топоровського та душпастирів Коломийської єпархії, які духовно супроводжували своїх парафіян у часі прощі. Після Літургії митрополит Василій висловив щиру подяку священникам, які разом з вірними пішки долали паломницький шлях. З теплими словами привітання він звернувся до усіх прочан, які прибули до дому Зарваницької Матері Божої. Відтак паломники, дотримуючись карантинних вимог,  із запаленими свічками пройшли головною вулицею до чудотворного місця, де був відслужений Молебен.

У п’ятницю, 28 серпня, у Зарваниці відбулися дві Архиєрейські Літургії. Першу  очолив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський  Теодор (Мартинюк) спільно з адміністратором Малої базиліки Зарваницької Матері Божої о. м. Дмитром Квичем й іншими священнослужителями. Численні вірні єднались у молитві завдяки онлайн-трансляції цього богослужіння. Опісля Архиєрейську Святу Літургію на подіумі Марійського духовного центру очолив митрополит Василій у співслужінні першого секретаря Апостольської Нунціатури у Словаччині о. Андрія Євчука, духівника Київської Трьохсвятительської семінарії о. Єроніма Івашківа та сотрудника МДЦ «Зарваниця» о. Андрія Шалая. Під час Божественних Літургій було уділено дияконські свячення випускникам Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого піддияконам Руслану Михайлінчику та Михайлу Канчалабі. Духовенство і вірні за заступництвом Пресвятої Богородиці просили у Господа здоров’я для своїх рідних, для всіх недужих, для медичних працівників, які щоденно борються за одужання хворих. Линула молитва за мир в Україні та за материнську опіку Пресвятої Богородиці для учнів і студентів, які розпочинають навчальний рік.