Головна Новини У Держпродспоживслужбі розповіли чому не можна довіряти рекламі

У Держпродспоживслужбі розповіли чому не можна довіряти рекламі

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області неодноразово надходили звернення громадян щодо купівлі ними лікарських препаратів за телефонами, що вказані у рекламі на радіо, або ж в телемагазинах.
В таких рекламах продавці активно заохочують споживачів щодо купівлі різних препаратів обіцяючи їм швидке схуднення, лікування різних хвороб чи болячок або ж лікування алкоголізму.
При цьому вказують номер телефону продавця, але жодних адрес, де здійснює свою діяльність суб’єкт господарської діяльності, який продає ті чудо препарати або ж місце їх виготовлення, не зазначають.
Як тільки споживач набирає номер вказаний у рекламі для консультації або купівлі таких товарів, з ним відразу починають працювати досвідчені психологи, які представляються консультантами, лікарями або професорами різних медичних установ. Вони розповідають про чудотворний ефект лікувальних препаратів, які продають, зазначаючи, що саме цей товар є унікальним цілющим засобом, який неможливо придбати більше ніде.
Коли ж споживач, після тривалої розмови вже готовий зробити покупку, йому називають ціни, які значно вищі ніж коштує цей препарат насправді, повдіомляють у Держпродспоживслужбі.
Якщо ж покупець після вказаної суми відмовляється від такої покупки, йому неодмінно пропонують багато знижок, які він може отримати «тільки тут і тільки сьогодні».
Після здійснення покупки, товар доставляється кур’єром і як тільки покупець підписує акт прийому-передачі починається найцікавіше.
В більшості випадків, препарати не допомагають або навпаки, шкодять здоров’ю. Клієнт, якого реклама переконувала, що він зможе в будь-який час та спосіб повернути товар починає надзвонювати за вказаними телефонами проте дані номери вже не обслуговуються.
Покарати таких нечесних продавців дуже важко оскільки жодних відомостей про продавця немає, а доказати чи приніс користь препарат чи ні можливо лише якщо пройти обстеження у кваліфікованого лікаря та отримати відповідну довідку.
Більшість препаратів, що рекламуються не є лікарським засобом, а харчовою добавкою і тому не підпадає під контроль Законом України «Про рекламу».
Згідно ч.1 ст. 21 Закону України «Про рекламу» дозволяється реклама:
– лише таких лікарських засобів, медичних виробів та методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, що в установленому порядку дозволені центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, до застосування в Україні;
– лише таких лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та які не внесені центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.
Враховуючи вищевикладене Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендує утриматись від купівлі медичних препаратів або товарів опираючись тільки на заклики у рекламі.
Якщо ж ви все ж таки бажаєте купити такий товар, то перед придбанням обов’язково проконсультуйтесь з вашим лікарем щодо необхідності та доречності даного препарату.
Під час купівлі або отриманні такого товару з рук кур’єра обов’язково вимагайте інформацію про продавця, виробника та чек про купівлю.