Головна Новини У Білій вітрогон на “Москвичі” скалічив руку постраждалому

У Білій вітрогон на “Москвичі” скалічив руку постраждалому

Надзвичайна подія трапилась на початку липня минулого року. Сергій (з етичних міркувань імена усіх діючих осіб у публікації змінено) о темній порі повертався до Тернополя з родиною. Та у Білій, що неподалік обласного центру, поблизу символічної могили борцям за волю України з бічної дороги на трасу раптом виїхав автомобіль «Москвич».
Аби уникнути зіткнення, Сергію довелось різко загальмувати та навіть виїхати на смугу зустрічного руху. Тим часом водій-порушник продовжував мчати просто посередині дороги, створюючи небезпеку іншому транспорту, аж поки не повернув до залізничного переїзду, при цьому ледь не зачепив на узбіччі жінку з коляскою, пише Номер 1
“Його треба зупинити, поки не сталася біда”, – мовив чоловік до дружини, поглянув на сонного малого та повернув своє авто за легковажним водієм.

На щастя, Олексій невдовзі зупинився та разом із пасажиром вийшли з машини. На задньому сидіння спав третій із теплої компанії.

Сергій рішуче підійшов до автопорушника та наказав віддати ключі.

“Залиши машину тут, а завтра я поверну ключі!” – запропонував молодикові. Вже згодом у поліції та суді він стверджував, що від горе-водія тхнуло алкоголем, проте сам правопорушник це заперечував, а освідчити його у медичному закладі одразу не встигли.

Так от, вітрогон знову сів за кермо і спробував утекти, однак Сергій однією рукою схопив за дверцята “Москвича”, а іншою спробував витягнути ключі запалення. Тоді Олексій різко вивернув кермо, водночас захлопнув дверцята, при цьому вдаривши ними по пальцях потерпілого. Той скрикнув від болю і подивився на скалічену руку. До Сергія підбігла дружина: “Нехай їде, я викликала поліцію, зараз його зупинять!” – звернулася вона до чоловіка. Побачивши його посинілу руку, запропонувала поїхати у травмпункт, що вони й зробили. Після огляду та обстежень медики виявили перелом пальця. Такі травми Кримінальним кодексом кваліфікуються вже як необережне ушкодження середньої тяжкості (ст. 128 КК України). До того ж пошкодження було складне, лікування затягнулося, потерпілому довелось перенести декілька операцій, проте повністю відновити чутливість пальця так і не вдалося.

Тим часом Олексій домчав до сільського цвинтаря, покинув там автомобіль і разом з друзяками накивав п’ятами. Ховаючись за гробками, він зателефонував батькові та попросив допомогти залагодити справу. Що старий зробив, сплативши вранці штраф та забрав “Москвича” з арештмайданчика, куди його відбуксирував поліцейський патруль, викликаний потерпілими.

Під час розгляду справи у Тернопільському міськрайонному суді Олексій своєї вини не визнав. Більше того, наполягав, що був тверезий, а бійку вчинив Сергій, коли намагався витягнути його з машини. Та й правил дорожнього руху не порушував, оскільки також має маленьку дитину і цінує людське життя!

Однак служитель Феміди йому не повірив та призначив 200 годин громадських робіт. Крім того, зобов’язав компенсувати потерпілому понад 4 тис. 400 грн., витрачених на лікування, та 30 тисяч моральної шкоди. Задовольнив суд і цивільний позов прокурора про відшкодування 2 тис. 410 грн., витрачених державою на лікування потерпілого.

Всі учасники процесу мають ще час на оскарження вироку.

Олена Густенко