Головна Новини У бійців «Альфи» нецікавої служби не буває

У бійців «Альфи» нецікавої служби не буває

Зовсім нещодавно бійці спецпідрозділу «Альфа» відзначили своє професійне свято, тому ми вирішили поцікавитися у керівника підрозділу спецпризначенців Тернопільського УСБУ, які ж особливості приховує від оточуючих його утаємничена та водночас мужня професія.

Чоловік із позивним «Терен» у свої 40 років майже половину життя присвятив небезпечній службі, а свій вільний від роботи час «альфівець» приділяє спортивному туризму та полюбляє поринути в усамітнений спокій рибної ловлі.

Скільки років підрозділу «Альфа» у Тернополі?

– Після здобуття Україною незалежності молодій державі довелось формувати власну систему правоохоронних органів та силових структур, які б стояли на сторожі безпеки її громадян. Так постала необхідність у створенні бойового підрозділу антитерористичного спрямування. 23 червня 1994 року у структурі Служби безпеки України був створений такий підрозділ, який зараз називається «Центр спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів», скорочена назва ЦСО «А» або «Альфа». Цього року «Альфа» відсвяткувала свій 24 день народження.

Скільки років Ви віддали службі в даному підрозділі?

– У спецпідрозділі я служу понад 17 років. За цей період я пройшов шлях від молодшого лейтенанта до полковника.

Як ставляться рідні до вашої роботи, чи не бояться за Вас?

– Мої рідні з розумінням ставляться до ризиків, зумовлених специфічністю завдань «Альфи». Так, вони хвилюються за мене. Особливо переживають, коли мені доводиться бувати у відрядженнях. Кожне моє бойове завдання для них залишається загадкою. Природно, що відсутність інформації подекуди може малювати в уяві тривожні картини, але близькі мені люди розуміють складність служби у спецпідрозділі та пишаються тим, що саме їх батько, чоловік, брат прийняв цей непростий виклик і гідно виконує військовий обов’язок.

Чи присутній у Вас страх під час виконання певних завдань?

– Страх, як такий, відсутній. Перед виконанням завдань усі співробітники проходять численні тренування, з нами проводяться відповідні заняття. Наші бійці неодноразово виконували завдання різної складності, тому впевненість у своїх діях та діях підрозділу зводить до мінімуму почуття страху, відсуваючи його на задній план.

Які існують вимоги до вступу на службу?

– Основним критерієм є щире бажання кандидата спрямувати свої сили на захист держави та її громадян. Безперечно, його морально-ділові якості повинні бути на висоті, як і у всіх офіцерів спецслужби. Також кандидату необхідно мати вищу освіту та досконалу фізичну підготовку. Він повинен бути патріотом України.

Які моральні якості та фізичні дані мають бути у працівника підрозділу «Альфа»?

– Працелюбність, цілеспрямованість, чесність та порядність.

Які фізичні нормативи для вступу?

– Для повнішого розуміння функціонально-фізіологічних критеріїв професійної придатності кандидата на службу проводиться перевірка його фізичної підготовки. Вона охоплює:

Біг на дистанції: 100 метрів – не більше 13,4 секунди;

3000 метрів – не більше 11,45 хвилин;

Комплексна вправа: Підтягування на перекладині – 20 разів;

Стрибки вгору з положення присід – 90 разів;

Згинання-розгинання рук в упорі лежачи – 60 разів;

Піднімання тулуба з положення лежачи – 90 разів;

Перехід з положення «упор-присівши» в положення «упор-лежачи» – 40 разів;

Володіння базовою технікою рукопашного бою та проведення спарингу.

Наскільки потрібно бути стресостійким у вашій службі?

– Наша робота пов’язана з ризиком для життя, тому в кожного співробітника поріг стресостійкості має бути дуже високим, оскільки це впливає на прийняття правильних та швидких рішень у критичних ситуаціях. Стресостійкість ми підвищуємо на заняттях та тренуваннях, які проходять з фізичним та психологічним навантаженням. Крім того, більшість бійців підрозділу мають значний бойовий досвід, який також допомагає подолати фактори стресу.

Особливості несення служби, чим цікава?

– Під час служби в «Альфа» кожен співробітник має бути готовим виконувати завдання у будь-який час доби та за будь-яких обставин. У кожного співробітника в підрозділі є певна спеціалізація, тому кожен боєць знаходить ту «нішу», в якій він може найкращим чином розкрити свої здібності та реалізувати себе. Нецікавої служби у бійців «Альфи» просто не буває. Кожен день приносить щось нове: нові виклики, новий досвід, нові враження.

Які випадки траплялися з вами, можливо найнезвичніші, найважчі?

– Важко виділити якусь конкретну ситуацію, оскільки кожне завдання по-своєму складне. Найважче, коли гинуть друзі, вчора вони були поряд з тобою, виконували завдання, а сьогодні про них залишається тільки пам’ять та біль у серці.

Вам доводилось робити те, до чого були не готові?

– Доволі провокативне запитання, адже спецпризначенці повинні бути готовим до всього, саме тому вони й проходять такий жорсткий відбір та інтенсивний курс щоденної підготовки. Але буду з вами відвертим, у «Альфі» служать не машини, а люди, і як для всіх людей нам властиві певні слабкості. Звичайно, ми докладаємо всіх зусиль, аби подолати їх, ми працюємо і тренуємось, щоб бути готовому до дій у найнеймовірніших ситуаціях, але все передбачити неможливо. Природно, що і в мене, і в багатьох моїх побратимів такі ситуації могли траплятися, але описати їх вам зараз, на жаль, не зможу. Така вже особливість нашої служби, все що відбувається на роботі – там і залишається.

Зрозуміло, що за роки служби у спецпідрозділі «Терену» довелось побувати у багатьох неординарних ситуаціях, розповідь про які неодмінно зацікавила б наших читачів. Але таємниця залишається таємницею, оскільки наші вмовляння так і не похитнули досвідченого полковника. Що ж, можливо після завершення своєї кар’єри «Терен» поділиться з нами спогадами. А поки бажаємо йому залишатися таким же непохитним і перед усіма випробуваннями та викликами, з якими, ймовірно, доведеться стикнутися йому та його бойовим побратимам.

Фото надали працівники УСБУ Тернопільської області