Головна Новини У Бережанах на єврейському цвинтарі стартувала епіграфічна експедиція (Фото)

У Бережанах на єврейському цвинтарі стартувала епіграфічна експедиція (Фото)

 

11 липня 2018 року на території єврейського цвинтаря в місті Бережани стартувала епіграфічна експедиція магістерської програми з юдаїки в Києво-Могилянській академії під керівництвом професорів цього вищого навчального закладу Віталія Черноіваненка та Таїсії Сидорчук, за участю експертів з епіграфіки Катерини Малахової та Олександри Фішель, студентів НаУКМА. Науково-дослідницька робота триватиме протягом трьох днів (11.07. – 13.07.2018 р.).

Основним завданням магістрантів НаУКМА є документування написів, викарбуваних на мацевах – надгробних плитах, значна частина яких, на жаль, зруйнована або напівзруйнована.
За попередніми даними, поховання на єврейському цвинтарі в місті Бережани здійснювалися з початку 17 століття до Другої світової війни.
Міський голова Володимир Музичка, його заступник Олег Захарків, директор ДІАЗ у м. Бережани Василь Зорик, провідні спеціалісти відділу культури, туризму та релігій міської ради Ірина Хомецька і Мар’яна Гура, головний інженер БМКП «Господар» Степан Гриник зустрілися з керівником експедиції Віталієм Черноіваненком та обговорили ряд питань щодо сприяння у проведенні дослідницьких робіт на території єврейського кладовища.
Працівники БМКП «Господар» (директор Михайло Хомецький) покосили траву на стародавніх могилах.
Варто зазначити, що учасники експедиції використовують карту, де нанесено місця поховань (близько кілька сотень), які хоча б частково збереглися. Автором схеми є геодезист Григорій Аршинов (м. Острог, Рівненська область).
Під час дослідження написів на мацевах виявлено могилу Шалома Мордехая Га-Коена (? – 1630), першого рабина Бережан.
Не можна залишити поза увагою той факт, що в 90-х рр. 20 століття на єврейському цвинтарі було збудовано огель (cклеп), де поховано хасидського цадика (праведника), − рабина Мешулама Шраґу Файбуша (1810 – 1874), засновника династії бережанських хасидів.


Працівники БМКП «Господар» (директор Михайло Хомецький) покосили траву на стародавніх могилах.
Варто зазначити, що учасники експедиції використовують карту, де нанесено місця поховань (близько 150), які хоча б частково збереглися. Автором схеми є геодезист Григорій Аршинов (м. Острог, Рівненська область).