Головна Новини Успіх тернополян на Національній філателістичній виставці

Успіх тернополян на Національній філателістичній виставці

У Харкові завершилася XVIII Національна філателістична виставка «УКРФІЛЕКС 2020», присвячена 30-й річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

На цьому представницькому форумі наш край представляли семеро  філателістів, і всі вони отримали нагороди у різних виставкових класах, пише Свобода

Був вдалим дебют Петра Бульчинського у класі одностендових експонатів. Його «Руки на поштових марках» отримали  бронзову медаль.

Василь Дідух продовжив дослідження сакральної філателії. Його експонат, присвячений 1030-літтю хрещення Русі-України, завоював велику срібну медаль.

«Філателіст-артилерист» Юрій Заблоцький свої враження від російсько-української війни, на якій він перебував п’ять років, «відобразив» у  філателії, за що отримав також велику срібну медаль.

Юрій Ковальков продовжив філателістичні пошуки у нобеліані. Цього разу він присвятив їх польським лауреатам  премії Нобеля – чергова срібна відзнака.

Очільник тернопільських філателістів, ветеран АТО Олег Поливко у літературному класі подав на суд журі плід своєї праці упродовж кількох років – «Ілюстрований каталог художніх немаркованих конвертів України 1991–2019 (том І)». Експонат оцінено срібною  медаллю.

Експонат Наталії Шаст «Дивосвіт картмаксимума» також засяяв сріблом.

Особливо слід відзначити і успіх Сергія Ткачева та його вихованців.  Відомий тернопільський краєзнавець не лише сам захопився філателією, а й прищеплює це своє інтелектуальне уподобання школярам. 10–15 літні члени філателістичного гуртка ЗОШ І-ІІ ступенів c. Вікно Гусятинського району разом із ним представили цікавий двостендовий експонат «Флора і фауна заповідника «Медобори». Перший успіх і бронзова медаль!

Щиро вітаємо наших марколюбів. Нових вам пошуків і знахідок у філателії!

Агнон на марках України та Ізраїлю!

Приємна новина надійшла із Києва. Редакційно-художня рада «Укрпошти» на своєму останньому засіданні прийняла рішення про спільний випуск у 2021 р. поштової мініатюри, присвяченої уродженцю Бучача, лауреату Нобелівської премії з літератури  Шмуелю Йосефу Агнону! Отже, однотипні марки вийдуть одночасно в Україні та Ізраїлі. Цей випуск приурочено до 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими державами.

Марка продовжить цікаву нобелівську серію України, в якій уже побачили світ державні випуски з портретами лауреатів-уродженців України: Іллі Мечникова, Роалда Хоффмана і Зельмана Ваксмана.

Сподіваємося, що вийдуть ще поштові випуски, присвячені Жоржу Шарпаку та Світлані Алексієвич.

Стежимо за подіями у братній Білорусі і знаємо, що  Світлана Олександрівна увійшла до Координаційної ради білоруської опозиції. Присвята їй поштової мініатюри наочно засвідчила б усьому світові про те, на чиєму ми боці у буремних подіях у сусідній державі.

Щира вдячність усім членам редакційно-художньої ради «Укрпошти» за прийняте рішення! Знаємо, що стосовно спільного випуску були й альтернативні думки.

Окрема подяка Посольству Ізраїлю в Україні!

Про Кривче та його туристичну привабливість розповість марка!

       Дві поштові мініатюри поповнять серію дев’ятого випуску стандартних поштових марок України. «Герби міст, селищ та сіл України». На марці номер 1848 зображено герб села Кривче нашої області. Номінал «D» відповідає грошовому еквіваленту 8 грн. Вона виходить масовим тиражем, і як скромна поштова візитівка розповідатиме про туристичну привабливість Тернопілля.

 

Георгій КОВАЛЬ