Головна Новини Уродженка Тернопільщини отримала звання “Народний артист України”

Уродженка Тернопільщини отримала звання “Народний артист України”

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами державних і громадських діячів, видатних особистостей науки, культури та спорту, – повідомляє прес-служба Офісу президента України.

«З нагоди Дня Конституції України Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави та вагомі трудові досягнення», – йдеться у повідомленні, пише Чортків Сіті.

Серед відзначених також є уродженка Нагірянки Чортківськогго району Марія Процев’ят.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №254/2020

Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України

За значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю постановляю:

Присвоїти почесні звання:

“НАРОДНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ”

ПРОЦЕВ’ЯТ Марії Іванівні – доцентові кафедри Львівської національної музичної академії імені М.В.Лисенка.

Довідково. Марія Іванівна Процев’ят народилася 9 лютого 1946 року в селищі Нагірянка Чортківського району Тернопільської області. Закінчила у місті Львів музично-педагогічне училище і консерваторію (1963, нині – Національна музична академія).

Від 1963-го року — у Львівській консерваторії: концертмейстер, викладач камерного співу на кафедрі вокалу, доцент (2003). Від 1990-го року — засновник та керівник у Львові хору української національної пісні «Вірли».

Свої сольні виступи записала на платівки фірм «Мелодія» (м. Москва, нині РФ), «Арка-Рекорд» (США). Гастролювала у Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Польщі, РФ, Чехії, Франції, країнах Закавказзя, Прибалтики.

Нагороджена Англійським орденом – Хрестом 2-го ступеня (1999), званнями «Заслужена артистка України» та «Народна артистка України» (2020).