Головна Новини Унікальні процедури роблять в онкодиспансері завдяки обладнанню, яке придбав Ігор Гуда

Унікальні процедури роблять в онкодиспансері завдяки обладнанню, яке придбав Ігор Гуда

Тернопільський онкодиспансер став єдиним місцем в області, де проводять балонну дилатацію звужень — процедуру яка незамінна для людей, які мають непрохідність стравоходу. Таким чином лікарі допомагають як хворим людям так і пацієнтам, які випадково обпекли стравохід. Процедура балонної дилатації стала можливою завдяки новому обладнанню, яке позаминулого року придбав для онкодиспансеру меценат, керівник компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда. Детальніше про нові можливості, які дає обладнання, розказує лікар-ендоскопіст Тернопільського обласного онкологічного диспансеру Лілія Семенюк.

— Балонна дилатація звужень поки проводилась для верхнього поверху органів шлунково-кишкового тракту.
Звуження можуть бути з різних причин. Можуть бути викликані пухлиною в стравоході, тоді призначають променеву терапію, але якщо там дуже вузький прохід, то променева терапія дає рубцювання, деяке звуження просвіту, а людина не може їсти, є високе розміщення пухлини, значить, операцію такій людині робити не варто. Єдиний спосіб — робити робити хірургічне втручання в передній черевній стінці та годувати шприцом, щоб їжа потрапляла відразу в шлунок. Щоб людина їла природнім способом допомагає апарат придбаний меценатом, — розказує Лілія Анатоліївна.

Випадки бувають різні, комусь ця процедура допомагає пришвидшити одужання, а комусь дає можливість в останні дні скуштувати бодай щось.

— Робили процедуру для вкрай важких пацієнтів, операції вони би не витримали, навіть про розріз стінки, щоб погодувати зі шприца, не могло би бути й мови. Ми проводили дилатацію, люди хоча б в останні дні свого життя могли води попити, — каже Лілія Семенюк.

Окрім того, процедуру проводять не тільки у випадках онкозахворювань.

— Є також звуження рубцеві, які виникають внаслідок опіків. Наприклад, щось не те людина випила, скажімо, оцет чи спирт, утворюються рубці, які не дають їжі проходити, тобто це не онкопатологія, але теж можна в таких випадах допомогти, — говорить лікарка.

Важливо те, що балонну дилатацію у Тернополі не проводять більше ніде. Пацієнти, яким потрібна була ця процедура, змушені були їхати до Львова. Однак ситуація змінилась, коли директор компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда профінансував один мільйон гривень на закупівлю обладнання та ліків. До того лікарі користувались старим обладнанням ще радянських часів. Диспансер не мав коштів, щоби закупити вартісну медичну техніку, тож по допомогу звернулись до приватних підприємців, меценатів. Ігор Гуда відразу відгукнувся.

— Мені дуже приємно, що ми мали можливість допомогти. Адже йдеться не просто про чергову акцію чи соціальний проект, йдеться про порятунок людських життів, які насправді безцінні. Тому я радий що наша компанія змогла долучитись, адже зараз нове обладнання стає в нагоді та дуже допомагає тернополянам та мешканцям нашого краю, — зазначив Ігор Гуда.