Головна Новини Унікальну церкву у Кременці збудували солдати Якутського полку

Унікальну церкву у Кременці збудували солдати Якутського полку

На перший погляд, це – лицарський замок.
Але насправді більш ніж 100-літній цегляний будинок – Покровська (Полкова) церква⛪️
Її залишили на згадку про себе солдати Якутського полку, що наприкінці ХVІІІ – на початку ХІХ ст. перебували в Кременці.
Ось кілька цікавих фактів:
  • Спроектував цей витвір німецький архітектор Тон, який був на службі в російській імперії.
  • Якутський полк витратив на побудову 50000 “рублей”, що немало на той час. Солдати ставали в ряд і передавали цеглини на побудову з цегельні Фецуків.
?Храм не оштукатурений не просто так. Він збудований у «цегляному стилі»: цегла – головний елемент декору екстер’єру та інтер’єру.
?У 90-х роках ХХ ст. (перші роки після відновлення), стіни храму розписав чудовий почаївський художник Василь Жадан!!! Були куплені нові дзвони та панікадило (центральна люстра). Тож помилуватись є чим.
?У 2012 р. провели зовнішні реставраційні роботи, після яких храм отримав новий вигляд: позолочені куполи та блакитне обрамлення, що вдало контрастує з цегляними стінами.
?Тут знаходиться частина мощів Святого Інокентія Іркутського, до якого моляться про зцілення від різних хвороб. Відомо, що майже через 40 років після смерті тіло святого залишилось нетлінним, а біля місця його поховання відбувались різні дива.
Місцеві завжди з трепетом ставились до полкової церкви, вважали її своєю захисницею. А ми вважаємо, що святиня варта того, щоб включити її у свій туристичний маршрут Кременцем

ТИПОВИЙ ПОЧАЇВ

Автор фото: Tatiana Andreeva