Головна Новини Унікальний архів УПА знайшли у старому вулику на Тернопільщині (Відео)

Унікальний архів УПА знайшли у старому вулику на Тернопільщині (Відео)

Знахідка у вулику. Житель Старої Ягільниці Микола Рибчак випадково знайшов унікальний архів рукописних документів Української повстанської армії. Заховані вони були в одному з вуликів на старій пасіці.

Чоловік хотів порубати їх на дрова. Коли розбирав вулик, не повірив своїм очам. У піддашші стояв стос акуратно складених листків. Коли розгорнув їх, зрозумів, що вони – безцінні. Сховок чоловік передав відомому чортківському краєзнавцю Роману Пахолку. Повідомляє канал Тернопіль1.

На цих листочках – історія повстанців. Роман Пахолок вже кілька місяців опрацьовує їх. Кожен аркуш для краєзнавця безцінний. Він може годинами розповідати про них. Тут і рукописні, і друковані документи, датовані 1944-1945 роками.

“У більшості з них, а може навіть всі, звертання один до одного через псевдо. Багато документів починаються словами “Слава Україні” і закінчуються “Героям Слава”, додає Роман Пахолок. Фрагментарно чи цілісно, – всього вдалось відновити 250 знайдених листків, понад 50 повстанських журналів, пропагандистських брошур підрозділів ОУН-УПА.

Роман Пахолок зазначає, що це не просто архів УПА, у яких слово “бандерівець” з великої букви, підозрює, це матеріали служби безпеки ОУН-УПА. Роман Пахолок радіє, що всі документи вдалося зберегтися. Хоча запевняє, що опрацьовувати їх доволі непросто. Час надто їх зруйнував, тому, щоб бодай один прочитати, треба сидіти над ним кілька годин, а то і днів.

Зате написане не може не дивувати. “Зараз ми не використовуємо це слово “квестіонери”. Це запитання, з якими представники ОУН зверталися до людей, щоб знати, що відбувається”, додає краєзнавець Роман Пахолок. Допомагають вивчати документи Роману Пахолку і його колеги. Для яких історія України – справа життя.

Викладач суспільних дисциплін Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.О.Барвінського Галина Ушій каже, там є документи, наприклад присяги, які складали воїни того часу, їх мотивація.

“Тоді люди втрачали родинний зв’язок задля того, щоб Україна була незалежною”, додає пані Галина. Усі аркуші продатовані, більше того, вказана година о котрій вони написані. Зараз Роман Пахолок готує книгу знайдених документів. Краєзнавець переконаний, що написане привідкриє ще одну завісу із життя повстанців.

Оксана Смільська, Оксана Задорожна, Дмитро Лехман
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Dp2V39xrmj4&w=560&h=315]