Головна Новини Унікальне озеро у печері може стати новою туристичною меккою

Унікальне озеро у печері може стати новою туристичною меккою

У Тернопільській області в печері, що має статус найдовшої в Європі, спелеологи відкрили велике підземне озеро.

Унікальна печера Оптимістична, розташована поблизу села Королівка Борщівського району, нещодавно відсвяткувала 50-річчя з дня відкриття, повідомляє Тернопільські новини

Щорічно фахівці під час спелеоекспедицій знаходили тут все нові і нові ходи, тому сьогодні печера вважається найдовшою в Європі. А серед гіпсових печер Оптимістична – найдовша на планеті. Розгалуження ходів в ній досягають 260 км.

У свій ювілейний рік печера, яка раніше вважалася майже зовсім безводною, подарувала своїм дослідникам багато підземних озер. Роботи велися в напрямку “Північ”.

Одне за іншим відкривалися озера Мрія, Частка Бога, п’ятикутна, Пермське, Фрике, Містик, Кишенька і озеро Мікрон. Останнє, за оцінками фахівців, претендує на звання найбільшого підземного озера України. Його глибина досягає 5-6 метрів, площа поверхні – близько 500 кв. м. Кришталево чиста вода має температуру 7 градусів за Цельсієм.

Відкрив озеро луцький спелеолог Ігор Троцюк в квітні. За словами дослідника, до озера треба йти тільки на колінах протягом двох годин. Наполеглива робота навесні принесла свої несподівані результати – раптом відкрилося отвір в новий зал. Практично спелеолог “вивалився” на берег незайманого озера. Це перший такий великий водойма в печері. Сьогодні печерне озеро досліджують люди дуже рідкісної спеціальності – спелеодайвери. З Ходовики, в гідрокостюмах і з кисневими балонами намагаються пройти озеро під водою.