Головна Новини Улюблена справа і довгоочікуваний син допомагають Надії Нусь боротися з хворобою

Улюблена справа і довгоочікуваний син допомагають Надії Нусь боротися з хворобою

Вишивати Надія Нусь із Іване-Пустого Борщівського району любила завжди. Але самовіддано і цілим єством присвятила себе мистецтву лише шість років тому. У її витворах є щось таке, що змушує затамувати подих і відчути душу майстрині, яку вона вкладає у кожен стібок.

ВИБІР НА КОРИСТЬ ЖИТТЯ

Невсипуща натура завжди спонукала Надію до творчості і нових знань. Тому вже у шкільні роки її вишиті картини та ікони нічим не відрізнялися від витворів маститих умілиць Сільський господар

Вони захоплювали, дарували радість навколишнім і заспокоювали серце юної майстрині. З дитячих літ вишивання було для Надії своєрідною арт-терапією. Саме голка і нитка додавали їй впевненості і віри у свої сили, та щоразу переконували, що життя – прекрасне і за нього треба боротися.

Доля розпорядилася так, що вже 28 років Надія веде нелегку боротьбу з рідкісною недугою. Дівчинка народилася з вадою серця, яка згодом ускладнилася легеневою гіпертензією. Суть хвороби в тому, що в людини звужуються судини і їй не вистачає кисню.

У 9 і 13 років Надя перенесла дві операції лікування продовжувалося. Дівчина вірила, що зможе зреалізувати усі свої мрії. Головна з них – стати матір’ю. Але радісну звістку про вагітність перекреслила невтішна новина столичних медиків: через високі ризики для здоров’я майбутньої мами потрібно негайно робити штучне переривання вагітності.

– Лікарі буквально поставили мене перед вибором, – пригадує Надя. – Я і сама розуміла, що моя важка недуга залишає мені невеликі шанси. Але крихітне життя, яке зажевріло в моєму лоні, виявилося сильнішим від лікарського вердикту. Ця критична ситуація перевернула мої погляди на світ. Я почала більше прислухатися до себе, взялася детальніше вивчати про свою недугу.

Така наполеглива праця і щирі молитви були почуті на Небесах. Вищі сили скерували так, що я вирішила зберегти життя дитини. На щастя, моя вагітність пройшла легко. Я народила здорового хлопчика і назвала його Богдан. Мій син направду даний Богом. У червні йому виповниться уже п’ять років, а я ні на мить не перестаю славити Господа за диво, яке Він подарував нам.

EtNus – МОДНО І НАРОДНО

Радіючи першим успіхам синочка, Надія продовжує боротися з недугою: приймає відповідні препарати і щодня кілька разів робить інгаляції за допомогою небулайзера. Ця тендітна жінка настільки сильна духом, що з її уст ніколи не злітають слова нарікань чи зневіри.

– Бо хіба можна скаржитися на щось, коли поруч із тобою Богдан?! – мовить посміхаючись. – І улюблена справа, яка мене заряджає і додає більшої впевненості у себе. Я і раніше вишивала, та більш серйозно захопилася цим, коли завагітніла. Тоді я зрозуміла, що моїм вишитим роботам уже мало місця у домашній шафі. Вони повинні піти у світ, межи люди.

Надія Нусь швидко освоїла програму створення візерунків і почала переносити їх на полотно. Першим вишила портрет сина, а потім одягнула у вишиванки своїх рідних. Тепер у неї велика колекція вишитих рукотворів, які вражають оригінальністю, колоритністю і досконалістю. А яскраві барви та етнічні мотиви – це саме те, що робить їх народними і модними. У її роботах зашифрований генетичний код українців, їхній етнічний дух. Власне це дало назву творчому доробку Надії Нусь – EtNus, де перша частина вказує на етнічні мотиви її орнаментів, а друга – власне прізвище.Крім сорочок і портретів молода майстриня шиє екосумки, які можна використати для покупок, та подарункові торбинки. Виготовляє їх із льону, а оздоблює власною вишивкою. У мистецькій колекції EtNus є інтер’єрні ляльки і ляльки-мотанки. Їх талановита умілиця теж одягає у вишиванки.

– Коли беру до рук голку, нитко і полотно, то міцнію духом і наповнююся життєдайною енергією, – зізнається Надія Нусь. – І вкотре переконуюся, що здійсненні мрії ті, в яких не сумніваються.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА