Головна Новини Українців залишать без “по батькові”?

Українців залишать без “по батькові”?

В Україні пропонують скасувати використання по батькові, оскільки вважають його рудиментом Радянського Союзу.

Як стало відомо, все більше людей закликає політиків скасувати використання по батькові. Таким чином, крім зручності в спілкуванні, Україна нібито стане ближчою до Європи.

“Ми відхрестилися від російського впливу, рухаємося до Європи, навіть у Казахстані вводять латиницю, щоб дистанціюватися від Росії etc. Навіщо ці Івановичі, Христофоровичи? Чому не пан Ігор, або пан Богдан, або пані Катерина? Красиво, сучасно, своєчасно!”, – пишуть у соцмережах ініціатори.

На думку кандидата історичних наук Ігоря Чорного, сьогодні по батькові поступово стає рудиментом, без якого можна обійтися, як це відбувається в більшості європейських країн. Історики стверджують, що на даний час, коли крім прізвища у всіх базах даних даються і дати народження, без по батькові можна абсолютно спокійно обходитися, пише uagolos.com.

Однак, до тих пір поки по батькові не буде скасовано на державному рівні, вписувати у паспорт його обов’язково. У паспортному столі розповіли, що чоловік може змінити ім’я або прізвище, проте відмовитися або змінити по батькові зараз він не має права.

Ініціатор законопроекту щоло скасування по батькові Валерій Пацкан пояснив, що плутанини, якої багато хто боїться, не виникне.

“У нас були прецеденти – іноземці навіть без прізвища приходили, з документами, оформленими за законами своєї країни. Питання лише в тому, щоб не втратити ідентифікацію людини. Якщо людина прийшла і сказав, що він – Іванов Іван без по батькові, потрібно переконатися в тому , що Іванов Іван без батькові існує в природі і даний громадянин це саме він”, – пояснив політик.

Відзначимо, що на сьогоднішній день широке розповсюдження по батькові мають в арабському, ісландському, монгольському, східнослов’янських та болгарською мовами. Країни Європи по батькові не використовують.

Нагадаємо, як раніше повідомлялось президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Об’єднаних Арабських Еміратів шейх Мухаммед бін Рашид Аль Мактум підписали меморандум про введення між країнами безвізового режиму.