Головна Новини «Український Єрусалим» у Зарваниці будували й майстри з Ромашівки (Фото)

«Український Єрусалим» у Зарваниці будували й майстри з Ромашівки (Фото)

Надзвичайно комунікабельний і приємний в розмові чоловік – Зеновій Пилипець з села Ромашівка на Чортківщині разом зі своїми синами, 28-річним Ігорем та 24-річним Іваном, працював на спорудженні комплексу від початку й до кінця.

Їх, талановитих майстрів-будівельників, поміж 35-ма побратимами переважно власне з Тернопільщини вшановано Подячними грамотами та срібними натільними хрестами з рельєфним зображенням Гробу Господнього, пише Чортків Сіті.

Зеновій Пилипець та двоє його синів вважають, що то Перст Божий благословив їх на працю.

– Владика при нагоді ще й дякував мені за синів! – не без гордості доповнює розповідь чоловік.

Нагадаємо: спорудження «Українського Єрусалима» – копії комплексу Святої землі – розпочалося влітку 2014 року. Та Пилипці (батько з синами) на ту пору, по суті, вже «прописалися» в Зарваниці, опоряджуючи пішохідну зону тамтешньої Хресної дороги. Їх уміння і старання були поціновані належним чином. Погодьмося: будь-кого на виконання таких доленосних робіт не беруть, потрібна справжня класність, високий розряд. А для будівництва копії споруд Святої землі – тим більше. Адже доводилось виконувати найширший спектр робіт та ще й неабияк.

Що таке «Український Єрусалим» зблизька? Як розповідає Зеновій Пилипець, всі споруди вимурувано з натурального каменя травертину місцевого походження – з Бережанщини. Мурувати з каменя – справді мистецтво. Та чоловік на таку заувагу лиш усміхається трохи загадково: мовляв, з каменем він дружить давно, відчуває його душу.

Погоджується: в повсякденному плині турбот наче й не замислювались, яку працю вкладають щодня у споруди, покликані пережити віки! Бо й справді: такій святині, як Марійський духовний центр у Зарваниці, що об`єднає паломників з усієї земної кулі, суджено споглядання наступними поколіннями нащадків.

До того унікального комплексу культових споруд увійшли копія Гробу Господнього, де буде вмонтовано камінь, привезений до Зарваниці присутнім в часі освячення хранителем Святої землі отцем Франческо Паттоном, а також Голгофа – гора, на якій був розіп`ятий Ісус Христос, Оливний сад, де Ісус молився перед арештом, Сходи Покаяння (Святі сходи), якими Ісус Христос підіймався на суд до Пилата, купіль Ветезда, де оздоровлювались хворі, Левові (Ліонські) ворота та Вежа Давида.

До Святої землі в оригіналі навряд чи добереться значна кількість краян, бо статки не ті. А тут – копія, через яку Спаситель простягає на своїй долоні змогу причаститися Господнім духом.

І її споруджували майстри нашої землі, чортківської!

Фото з домашнього архіву Пилипців та з відкритих джерел