Головна Новини Українська діаспора надіслала 14 тонн допомоги фронту

Українська діаспора надіслала 14 тонн допомоги фронту

Гуманітарний вантаж на суму 130 тисяч доларів надійшов від Злученого українського американського допомогового комітету, в якому об’єдналися вихідці з України. Із цієї організацією вже тривалий час співпрацюють Логістичний центр допомоги бійцям АТО і всеукраїнська мережа “Вільні люди”.

“Ми зібрали інформацію про актуальні потреби і надіслали Злученому українському американському допомоговому  комітету. Відтак українська діаспора сформувала контейнер допомоги у 14,5 тонн і відправила його до України. Розвезенням цієї допомоги по Україні будуть займатися Логістичний центр допомоги бійцям АТО та всеукраїнська мережа “Вільні люди”, – каже волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Юрій Кулик.

 

За словами волонтерів, у гуманітарному вантажі серед найбільш цінних речей – дороговартісне медобладнання.

– Вартість всієї допомоги 130 тисяч доларів. Левову частку цієї суми займає саме медичне обладнання. Це електричні хірургічні ліжка та інші системи. Є дуже багато літератури державницького спрямування. Багато є допомоги, що призначена для сиротинців, – розповідає активіст всеукраїнської мережі “Вільні люди” Іван Ковалик.  – Українська  діаспора відправила допомогу  поромом. Все прибуло в Гданськ (Польща), потім перевезено до Тернополя. Я займався оформленням документації на митниці. Там сказали, що такого великого гуманітарного вантажу давно не було.

 

«Ця допомога буде розповсюджена по всій Україні, в тому числі в зоні АТО. Надіслане буде передане госпіталям та лікарням, а також постраждалим в зоні АТО», – зазначив волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Богдан Кіндій. – «У вантажі є інкубатори для новонароджених діток, рентген-апарати, інвалідні візки, є навіть електричний інвалідний візок, який передамо на реабілітаційний центр».

 

Злучений український американський допомоговий комітет також планує реалізувати програму допомоги сім’ям українських бійців.

“Одна з програм, яка буде зараз запускатися, це фінансова допомога дітям бійців АТО. Це буде невеличка довготривала фінансова допомога – розрахована не на один рік. Також попередньо ми мали перемовини із Злученим українським американським допомоговим комітетом щодо оздоровлення дітей цього літа. Зараз проект прописуємо і погоджуємо. Сподіваємося, що запрацює. Він буде поширюватися на дітей, батьки яких були в зоні АТО”, – розповів волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Юрій Кулик.

Зазначимо, що Злучений український американський допомоговий комітет заснував Конгрес українців Америки ще в 1944 році з метою надання матеріальної допомоги українцям в Україні та діаспорі. Комітет надає допомогу із коштів, що жертвують українці, які проживають у США.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль, фото автора