Головна Новини Україна отримала від Японії майже 3 мільйони доларів США на розвиток соціальних...

Україна отримала від Японії майже 3 мільйони доларів США на розвиток соціальних послуг у Одеській та Тернопільській областях

27 вересня 2018 року в Києві у Представництві Світового банку в Україні укладено Грантову угоду з метою започаткування Проекту «Надання соціальних послуг на основі громади». У церемонії підписання угоди взяли участь Степан Кубів, Перший Віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України, Сату Кахконен, Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України, Сумі Шігекі, Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні.

 

Грант у розмірі 2,85 мільйони доларів США надано Україні Японським фондом соціального розвитку (JSDF) через трастовий фонд Світового банку. Кошти японських донорів дадуть змогу створити нові моделі надання соціальних послуг у 30 об’єднаних територіальних громадах Одеської та Тернопільської областей. Для участі в проекті обирались громади з найменшими фінансовими та бюджетними спроможностями із застосуванням спеціально розробленої методології вразливості. Проект буде впроваджувати Український фонд соціальних інвестицій, який знаходиться у сфері управління Міністерства соціальної політики і має 18 річний позитивний досвід реалізації міжнародних проектів у соціальній сфері.

 

«Ми високо цінуємо довіру Світового банку та Японії, виявлену Українському фонду соціальних інвестицій при виборі виконавця Проекту. Переконаний, що наші кваліфікація і досвід, а також активна співпраця з донорами, бенефіціарами та іншими учасниками Проекту, дозволять реалізувати його своєчасно і з максимальною користю для об’єднаних територіальних громад», – відзначив Олег Овчінніков, заступник виконавчого директора Українського фонду соціальних інвестицій, який був присутнім на церемонії підписання і обговорив  з  Надзвичайним і Повноважним Посолом Японії в Україні паном Сумі Шігекі та головою економічної секції Посольства Японії в Україні пані Ріцуко Іноуе подальшу взаємодію у ході реалізації цього проекту.

 

Передбачено два етапи впровадження Проекту. На першому етапі громади-учасники отримають підтримку консультантів, проаналізують свої потреби та наявні ресурси для надання соціальних послуг. Потенційні надавачі таких послуг, у тому числі, самі члени громади пройдуть відповідні навчання, а організації, які вже надають такі послуги, отримають консультаційну підтримку і обладнання.

 

На другому етапі кожна з тридцяти громад сформує заявку на реалізацію мікропроекту зі створення інноваційної моделі надання соціальних послуг. Спеціально створений при Міністерстві соціальної політики України Комітет з відбору мікропроектів, за сприяння УФСІ та координаторів Проекту від обласних державних адміністрацій,  визначить десять найкращих заявок, за кожною з яких буде виділено до 140 тисяч доларів США на здійснення ремонтно-будівельних робіт, закупівлю обладнання та послуг.

 

Мета Проекту – створити нові пілотні та практичні моделі надання соціальних послуг, коли і попит на послугу, і пропозиція створюються на рівні самої громади. Даний Проект стане фундаментом майбутньої потужної державної програми, яка буде реалізована на всій території України. Грант діятиме до 2022 року і вигоду від впровадження Проекту отримають близько 75 тисяч осіб.

 

 

Одеська область Тернопільська область
Великомихайлівська селищна громада

Балтська міська громада

Біляївська міська громада

Розквітівська сільська громада

Новокальчевська сільська громада

Коноплянська сільська громада

Ширяївська селищна громада

Яськівська сільська громада

Березівська міська громада

Маяківська міська громада

Вилківська міська громада

Цебриківська селищна громада

Знам’янська сільська громада

Скала-Подільська селищна громада

Мельнице-Подільська селищна громада

Озерянська сільська громада

Борщівська міська громада

Більче-Золотецька сільська громада

Колодненська сільська громада

Чернихівецька сільська громада

Вишнівецька селищна громада

Озернянська сільська громада

Залозецька селищна громада

Козлівська селищна громада

Почаївська міська громада

Лопушненська сільська громада

Шумська міська громада

Великодедеркальська сільська

Зборівська міська громада

Саранчуківська сільська громада