Головна Новини Україна випустила спеціальний конверт і марку, присвячені Алесю Бяляцькому

Україна випустила спеціальний конверт і марку, присвячені Алесю Бяляцькому

Україна випустила спеціальний конверт, присвячений лауреату Нобелівської премії миру Алесю Бяляцькому. Водночас у зв’язку з Нобелівським вшануванням правозахисника вийшла марка, присвячена Білорусі. Ініціатором такого видання став тернопільський громадський діяч Володимир Ханас. Не так давно в Україні відбувся «Мандрівний фестиваль» документального кіно про права людини Docudays UA.

Головною його темою був «Надзвичайний стан». Це зрозуміло і близько кожному з нас. Надзвичайний стан – це виняткова ситуація, коли основні життєві потреби та права людини знаходяться під постійною загрозою. Вчора – через пандемію, сьогодні – через війну. Але, звичайно, цією темою сюжети фільмів не обмежуються.

Регіональний координатор «Мандрівного фестивалю» у Тернопільській області Володимир Ханас в інтерв’ю журналісту Віктору Карповичу розповів про своє бачення ситуації. За згодою обох публікуємо уривки розмови.

— Під час мандрівного фестивалю «Docudays UA» проходять покази найцікавіших сучасних фільмів у кінотеатрах, будинках культури, школах та університетах, кіноклубах, креативних просторах, книгарнях, бібліотеках. Після показів організатори організовують тематичні дискусії та дебати, щоб проаналізувати порушену у фільмі проблему та знайти шляхи її вирішення на місцевому та державному рівнях.

Що вас вразило за 15 років існування фестивалю в Тернополі?

— Глядач хоче дивитися мильні мелодрами і співчувати героям документального фільму. На жаль, донедавна «мильні опери» мали переважно расистське походження і мали можливість впливати на аудиторію з екранів телевізорів, тоді як шедеври світової документалістики потрапляють до глядача лише через фестивальні покази та з ініціативи небайдужих.

— Це «НП» у кінематографі, а світла немає?

— В Україні завжди був попит на якісне документальне кіно. Шкода, що цього не розуміють ті, хто має доступ до інформаційних ресурсів. «Мандрівник» робить те, що робить». Серед іншого розмова йшла про філателію та її значення. Володимир Ханас — Філателія може стати інструментом, який приверне увагу до питання реформування ООН. На сьогоднішній день є достатньо фактичних даних, які беззаперечно свідчать про те, що Російська Федерація ніколи не набувала статусу члена ООН відповідно до чинного Статуту, процедурних правил Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН. Філателія може стати одним із інструментів масштабної інформаційної кампанії «Геть Росію з ООН» #unrussiaUN, метою якої є розуміння та усвідомлення громадянами країн-членів ООН незаконності та безпідставності присутності Росії в ООН, припинити зловживання Росією правами постійного члена Ради Безпеки і, як наслідок, припинення збройної агресії проти України. Завдяки лобіюванню ініціативної групи 1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла «Декларацію про незаконність присутності Росії в ООН…», 15 грудня це питання було винесено на розгляд Конгресу США як проект резолюції, а 16 грудня 2022 р. Міністр закордонних справ Д.Кулеба виступив з офіційною заявою про започаткування процедури виключення Росії з ООН.

– А що тоді робити з Білоруссю?

– Білорусь, як і Україна, є засновниками ООН, на відміну від Росії. І ми повинні мати це на увазі. І тут мова не йде про диктатуру Лукашенка. Україна має максимально допомагати представникам білоруської опозиції, проявляти солідарність з ними. З іншого боку, не варто ігнорувати той факт, що ООН практично нічого не робить у напрямку підтримки білорусів. Це ще один аргумент на користь реформування ООН. Ну а в білорусів ресурсів менше. Тому, готуючи спеціальні конверти для отримання Нобелівської премії миру Центром громадянських свобод (голова Олександр Матвійчук), ми вирішили зробити такий же конверт для білоруського правозахисника Алеся Бяляцького. І тут ми зіткнулися з певним викликом. В Україні вистачає патріотичних марок, світовий розголос викликав знаменитий «Русский корабль». У Білорусі таких брендів немає. Тому ми вирішили випустити проект марки з білоруською символікою. Після обговорень вирішили обрати стилізовану версію однієї з перших марок незалежної Білорусі з гербом «Погоня». Це офіційний платіжний засіб – і своєрідний символ підтримки та солідарності з білоруським народом. І конверти, і марки зроблені, після спецгашення ми їх відправимо білоруським друзям. Не обіцяю такого ажіотажу, як з маркою з кораблем, але…

Джерело: https://www.racyja.com/hramadstva/va-ukraine-vypustsili-admyslovyya-kanv/?fbclid=IwAR3vPu-AXidOQdEW-2bIHqAMque11ui1inIbIj9aOhuEgg8ktacvXZTMaCw